Събития

Иван Шопов и Георги Маринов: Rhythm. Тиха изложба за линията, която води

юни
От
26
юли
До
11
МЯСТО
Галерия "Doza", София
НАЧАЛЕН ЧАС
19:00

26 юни - 11 юли 2020

откриване: 26 юни, петък 19:00 - 22:00 ч.

Изложбата Rhythm в галерия Doza представя двама автори, които работят с изкуството не само като художници. И двамата са успешни и интересни музиканти с художествено образование и висока визуална култура.

Двете форми на изкуство нерядко се преплитат, но в изложбата Rhythm заглавието е единствената пресечна точка. Това е така, защото като дисциплинирани и методични художници - графици, Cooh и Хорхе отделят своето визуално творчество от ежедневното им занимание – музиката.

Иван Шопов и Георги Маринов правят мостове в автентичното звучене. Видимо и в художествените им работи, които няма защо да се обясняват и поставят в контекст. В тях линията води през и отвъд времето, така както прави звукът, който идва отдалеч.

---
Иван Шопов определя себе си като многолик артист – художник, музикант, продуцент, композитор, естет и новатор. Завършил е графика в Националната художествена академия, работи в графиката, илюстрация, обложки и плакати, за своите и други музикални проекти. Има осем самостоятелни изложби.

Като музикант, участва в над 250 музикални издания, сред които редица солови и колаборативни албуми. Това го превръща в една от водещите фигури на европейската електронна ъндърграунд сцена. Различните му проекти обхващат DnB, IDM, джаз, ambient до съвременна музика.

Има зад гърба си над 120 плочи за някои от най-големите международни лейбъли. Част от собствената му продукция, както и музиката на артисти, в които е повярвал, излиза чрез неговите лейбъли - Etheraudio Records и ABCD. Автор е на композиции за съвременни танцови и театрални продукции, между тях са музиката за 15 представления на Дерида Денс.

Работи по проекти за късометражни филми и интерактивни инсталации. С лекота създава мост между музикалната история и съвременния вкус, между автентичния изворен звук и съвременното звучене.

Сред най-популярните му албуми в тази посока са "Канатица" заедно с Авигея, "InFusion" заедно с Теодосий Спасов и албумите "Кукер", и "Оренда" с проекта Бalkansky. Преподава аналогов и дигитален саунд дизайн в НХА.
---

Георги Маринов (Хорхе) също завършва графика в Национална художествена академия. Като график работи най-вече в областта на високия печат и ксилографията. Участва в много колективни изложби и една самостоятелна.

Като музикант - изпълнител свири на гайда и диджериду в "Oratnitza", "Тъпани и гайди" и "The Groovin’ Pipers". С тях концертира в цял сввят: Малайзия, Русия, Канада, САЩ и цяла Европа. Заедно с "Oratnitza" участва в композирането на музиката за церемониите по откриването и закриването на Световното Първенство по Художествена Гимнастика през 2018 година.

С музиката си вмема участие и в множество телевизионни предавания и формати. С всички тези проекти, Хорхе работи в сферата на етно фюжън музиката. Най-популярните албуми с негово участие са "Folktron" и "Alter Ethno".

Doza е галерийно пространство, предоставящо платформа за различни художествени проекти с фокус върху съвременното изкуство. Галерията има за цел да представя интригуващи и иновативни проекти както от нововъзникващи артисти, така и от значими съвременни автори.

Пространството е подходящо за организиране на творчески ателиета, корпоративни събития, лекции и дискусии. Цената за наем зависи от естеството на събитието и се договаря индивидуално.

Виж още:
август
21

Burgas Skate Open се завръща за 6-та поредна година

Бургас
В периода 21-23 август най-добрите български скейтъри ще мерят сили срещу международни гости на...
ноември
13

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Един изключителен празник за сетивата предстои за многобройните почитатели на оперната класика и...
септември
26

Миро с концерт "Мироглед" в Античен театър Пловдив

Пловдив
Миро ще представи предстоящия си албум "Мироглед" премиерно на любимата си сцена -...
ноември
28

Андре Рийо се завръща през ноември в София

"Арена Армеец", София
Холандският "Крал на валса", който направи класическата музика достъпна до всички, ще доведе...
септември
01

Мариус Куркински представя юбилейния си спектакъл "Мариус 50" на Аполония 2020

Созопол
Програмата на фестивала включва над 30 културни събития
септември
27

Европейска премиера на Писъкът на медузите

Пловдив
Канадският мултидисциплинарен артист Алън Лейк ще представи европейска премиера на своя...
септември
01

36-ото издание на Аполония ще оживи Созопол с разнообразна програма

Созопол
Влади Ампов – Графа и група "Фондацията" са само част от любимите български...
юни
21

Fluca: Австрийски културен павилион открива своята сцена в Пловдив

Пловдив
Лъскавата мобилна кутия за изкуство и култура в сърцето на Пловдив стартира своята програма на 21...
август
29

Научете всичко за метода на Ледения човек Вим Хоф

София
В този еднодневен семинар ще имате уникалната възможност да се запознаете с трите основни стълба...
Cъбития

Мисъл на деня