Събития

Изложба "Галактиките на Текла"

ноември
От
02
декември
До
27
МЯСТО
Галерия "Сариев", Пловдив
НАЧАЛЕН ЧАС
18:30

Галерия SARIEV, Пловдив има изключителното удоволствие да представи самостоятелна изложба на авторката Текла Алексиева. Изложбата представя за първи път пред публика оригиналните рисунки на култовите корици на книги, създадени от авторката в периода 1979-1989 година в България.

В изложбата ще бъдат показани 36 рисунки на Текла Алексиева за корици на поредицата Библиотека "Галактика", 18 рисунки от поредиците "Еко" и библиотека "България" и други книги, които представляват почти всички запазени оригинални рисунки за корици от нейното творчество преди 1989 година.

Част от представените творби са в колекцията на Веселина Сариева, а други са предоставени от Текла Алексиева за целите на изложбата.

Изложбата "Галактиките на Текла" е жест на галеристите, който, осветявайки една малка част от творчеството на Текла Алексиева, има задачата да постави въпрос за уникалното място на авторката в изкуството преди 1989 година, да покаже условността на понятието "приложно изкуство" и свободата на изразяване, което именно то чрез подценената си роля от системата е давало на авторите в условията на една контролирана художествена среда преди падането на Желязната завеса.

Чрез примера на Текла изложбата в частност разглежда мястото на жените авторки в тази така поставена парадигма на категоризиране по онова време.

Изложбата не само има ретроспективен характер, но припомня и поставя наново темите на творбите на Текла Алексиева, актуални и до днес – въпроси за утопиите и антиутопиите на миналото и бъдещето, материализма и консумеризма на развитото общество, връзката природа – човек – технология, въпроси за трансцеденталното и въображението спрямо конструкта на политическия и общоприет културен ред.

И не на последно място, представена в годината, когато библиотека "Галактика" чества 40 години от създаването си, изложбата е жест към хилядите фенове на библиотека "Галактика" и нейния създател Милан Асадуров (1949-2019).

Изложбата "Галактиките на Текла" в галерия SARIEV е същевременно и втората въобще самостоятелна изложба на авторката Текла Алексиева, която навършва 75 години в деня на откриването – 2 ноември 2019.

Текстът към изложбата е на изкуствоведа Десислава Димова, автори на филма към изложбата за Текла Алексиева са Калин Серапионов и Веселина Сариева.

Изложбата на Текла Алексиева е част от програмата Rediscovery на галерия Sariev за търсене и преоткриване на автори, чиято работа, независимо дали в или извън контекста на съвременното изкуство и въпреки историческата дистанция, остава актуална и днес.

Такива са изложбите, организирани в различни етапи от Веселина и Катрин Сариеви, на авторите: Иванка Сокерова (2008), Албена Михайлова (2008), група Ръб (2009), Сашо Стоицов (2012), Сирма Сарафова-Ораховац (2016).

В тази линия на работа на галеристите Веселина и Катрин Сариеви е и историческата част на мащабната изложба "Open Art Files: Записки и бележки под линия" (2019) с Фондация "Отворени Изкуства" и куратор Вера Млечевска, която даде по-обширен ретроспективен поглед към българското изкуство от 70-те години до днес, представяща над 50 автора.

2 ноември – 27 декември 2019
Откриване 2 ноември, 18:30 часа в присъствието на художничката

 

Виж още:
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
Cъбития

Мисъл на деня