Събития

Изложба с модни фотографии на Златимир Араклиев и Бенджамин Хънг

февруари
От
11
февруари
До
28
МЯСТО
Галерия Doza, София
НАЧАЛЕН ЧАС
19:00

"+7 HOURS" е проект на концептуалната дизайнерска платформа "ИВАН АСЕН 22". В него чрез визуалния език на съвременния моден дизайн се преплитат японската и българската култура. Основното изразно средство е дрехата, разглеждана не като носимо и функционално облекло, а като художествен обект: дреха-скулптура, носеща свое собствено послание в тематичния комплекс на проекта.

Творческият импулс зад "+7 HOURS" е актрисата Ирмена Чичикова. Японската философия wabi-sabi, дългите години четене на японска литература и поезия оставят дълбока следа в нейното подсъзнание, което я довежда до неизменното желание да се впусне в това приключение. Вдъхновения са традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентични японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни.

Чувствайки дълбоката връзка с философията на преходността, на непостоянството, на цикличността, Ирмена, която е вдъхновител и "лице" на проекта, вярва във възможността за преплитане на двете култури - през тъканите, през материята на дрехите, същевременно ефимерна и устойчива, която може да изведе идеята за мимолетността, но и за безкрайността на живота ни.

Да се усетиш принадлежащ на една култура, която възхвалява мъдростта в естествената простота на живота, за която красотата е в несъвършенството, в дефекта, в патината, която времето наслагва върху обектите и тялото на човека.

"Истински себе си чрез корените си, познанието за рода си и опознаването на чужди времена, история и автентичност. Чрез тъканите, символите, традиционните носии, така нужни в съвременния ни свят, за да бъдем по-близо до онези, от които произлизаме." Защото "Нищо не е вечно. Нищо не приключва. Нищо не е перфектно".

В самата изложба фотографът Бенджамин Хънг ще ни преведе през магията на нощен Токио, шинтоистки храм, а красиви фенери и мистичният токийски квартал Шинджуку ще бъдат част от двойнствения образ на енигматичната Ирмена, побрана в българското си тяло с японска душа: облечена в традиционна българска носия и в автентично японско кимоно.

Модните фотографии на Златимир Араклиев, отново с главно действащо лице Ирмена, ще ни покажат необичайната перспектива, която подсилва монументалността на обекта-дреха, изважда го от уталитарния му характер и го доближава до скулптурността на неподвластен на краткотрайни течения артистичен обект със собствен смисъл и послание.

В този процес Араклиев разчита на авторските концептуални модели, създадени за "+ 7 HOURS" от българските модни дизайнери Aлександър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Нели Митева, Полина Сотирова, Симеон Атанасов, Станислава Димитрова, Цветалина Атанасова, Яна Дворецка и японските студенти по моден дизайн от BUNKA Fashion College Tokyo: Yucheng Zhou, Mai Sudo, Miki Ogu и Ryuga Kawabe.

Проектът оживява отново на софийска сцена след представянето му в Пловдив като едно от ключовите събития в официалната програма на Европейската столица на културата 2019.

---

Ирмена Чичикова, био

Ирмена Чичикова е българска актриса на свободна практика, родена в Пловдив през 1984 г. Завършила е Френската езикова гимназия и Националната академия за театрално и филмово изкуство. Работи в театъра, киното и телевизията, както и като модел. Участва в многобройни представления в театри в България и е част от екипа на Театралната работилница Сфумато, София.

През последните няколко години има водещи женска роли в няколко пълнометражни филми, сред които са "Аз съм ти" на Петър Попзлатев и "Виктория" на Майя Виткова. И двата филма са високо оценени на много международни форуми и фестивали, както и селектирани в Sundance и Ротердам и прожектирани на Шанхайския филмов фестивал и Европейските филмови дни в Токио, където "Аз съм ти" е представен през 2014 г. Най-новите й главни роли са във филмите "Писма от Антарктида" на Станислав Дончев и "Доза щастие" на Яна Титова. Последният международен пълнометражен филм с нейно участие, "Не ме докосвай" на румънската режисьорка Адина Пинтилие спечели наградите "Златната мечка" и тази за "Най-добър дебютен пълнометражен филм" на 68-ия филмов фестивал Берлинале през 2018 година.

Бенджамин Хънг, био

Бенджамин Хънг завършва специалността New Media Arts в Австралия, с фокус върху дигиталния дизайн и фотографията. По време на обучението си е асистент на редица австралийски фотографи в различни фотографски категории. Работейки за търговска марки и модни редакции, Бенджамин успява да събере опит, усвои и развие широк спектър от фотографски стилове.

В момента, Бенджамин работи в Токио, Япония като фотограф на свободна практика и моден фотограф. Работил е с редица марки и компании като teamLab, Andreas Ingeman, FancyHim и iSkin New York.

Златимир Араклиев, био

Златимир Араклиев е съвременен български фотограф с фокус върху изследването на визуалната манифестация. Спокойствието в огромното празно пространство на настоящето го засмуква, а той го изпълва с ефир, форми и цветове. Ежедневно изследване на отпечатъка на навиците и културата, смесени с езически форми от миналото привличат вниманието му в настоящето, материализирани в ярки изображения, които можем да открием в инстаграм профила му. Намираме негови проекти във Vision China, ELLE - Норвегия, Италия, България, Австралия, Vogue.it, EVA, Harper's Bazaar, Kunst Magazine, изложба на Magnum Photos в партньорство с парижкото метро и корица за албум за Tricky.

Повече информация на http://plus7hours.com

Куратори: Нели Митева и Мира Драганова

Галерия Doza, София, ул. Цар Самуил 52
Откриване: 11.02.2020 от 19:00 ч.
11.02 -28.02.2020

Виж още:
януари
23

Игри с очевидността и субективните ограничения

САМСИ, София
 Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на пърформанси включва...
януари
30

Българска и световна класика

Зала "България", София
Софийска филхармония представя цикъл от четири концерта "Българска и световна класика"
февруари
29

Класическо нямо кино с джаз на живо

София
Гьоте-институт стартира инициативата KLANGKINO, в рамките на която ще представя класически неми...
януари
24

1917 в кината от 24 януари

България
С цели десет номинации за наградата "Оскар", включително за най-добър филм, режисура на Сам...
март
22

Приказка за обой • Фортисимо Фамилия

Камерна зала "България"
На 22.03.2020 от 11:00 и от 12:30 в Камерна зала "България", главна роля ще вземе инструментът обой.
март
06

Асен Блатечки, Нейтън Купър и Диляна Попова в любовен триъгълник

България
Художествено пресъздаване на исторически моменти от българската действителност в края на втората...
февруари
27

Първа премиера за сезона на Ива Свещарова

НДК, София
"Винаги пази думите си меки и сладки, в случай че..." Това ни предупреждава новото представление...
февруари
13

Конкурс за фантастичен разказ

България
Конкурсът се посвещава на Иван Попов, който почина през 2019 г. Иван Попов е автор на научна...
февруари
15

Семеен портрет - изложба на Димитър Генчев

Sariev Gallery, Пловдив
Галерия SARIEV, Пловдив представя самостоятелната изложба "Семеен портрет" на художника...
Cъбития

Мисъл на деня