Събития

Изложба Win/Lose в Гьоте-институт

август
От
20
септември
До
18
МЯСТО
Гьоте институт, София
ЧАС
16:00 - 19:00

Изложба Win/Lose на Марияна Василева и германският художник Отьорг А.К. ще бъде открита в Гьоте-институт. С изложбата живеещата в Германия художничка Марияна Василева се завръща в България след ретроспективата ѝ през 2015 г. в СГХГ.

С изложбата "Win/Lose" Гьоте-институт продължава поредицата "1+1: Артсцена Германия", в която български художници в Германия правят своя селекция и представят на българската публика непознати на местната сцена автори.

За изданието през 2020 г. беше поканена Марияна Василева, която живее в Германия от над 20 години и за която изложбата в Гьоте-институт ще е първо завръщане след голямата ѝ ретроспективна изложба през 2015г. в Софийска градска художествена галерия с куратор Мария Василева.

За участието си в София през 2020г. Марияна покани художника Отьорг А.К., живеещ между Берлин и София.

Първоначално изложбата на двамата автори беше планирана за месец април. Сега, близо четири месеца по-късно, те ще представят вече съвсем нов проект – резултат от разговорите и размишленията им през това време.

"Win/Lose" ще включи инсталации, обекти и видео, голяма част от които са създадени специално за пространството на Гьоте-институт. В тях авторите размишляват за пандемията, страховете, връзките между хората и властовите отношения в обществото и изкуството.

Изложбата ще се открие на 20 август с дълго откриване от 16:00 до 20:00 ч. при спазване на противоепидемичните мерки и при ограничен достъп. Тя ще може да бъде видяна до 18 септември.

Марияна Василева (1964, Велико Търново) е завършила Университета по изкуствата в Берлин и от 90-те години насам е активна на международната арт сцена, като творбите ѝ са излагани във важни институции като:

Musée d'art contemporain de Montréal (Канада), Tate Britain (Великобритания), Centre Pompidou (Париж), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Испания), Museum of Fine Arts (Бостън), The Israel Museum ( Йерусалим), Kunstmuseum Wolfsburg (Волсбург), Weserburg Museum für moderne Kunst, Kunsthalle zu Kiel, Edition Block (Берлин), The Stenersen Museum (Осло), Total Museum (Сеул), Hong Kong Arts Centre. Участва в различни международни биеналета, сред които: 17-то биенале в Сидни, 4-то Московско биенале, биенале в Куритиба, Бразилия, 1-во биенале Fin del Mundo в Ушуая, Аржентина. Нейни произведения са в публични и частни колекции, сред които: колекция на Kunstmuseum Wolfsburg (Волфсбург), Rene Block Collection (Берлин), Koc Museum (Истанбул), The Israel Museum (Израел), La Caixa / Caja de Ahorros de El Monte y Fundacion el Monte (Испания), Lemaitre (Лондон/Париж), Kunsthalle Емден (Германия), Lidice Memorial.

Отьорг А.К. (1958, Хайделберг) е следвал философия и публицистика в Свободния университет в Берлин и изкуство в Университета за приложни изкуства във Виена, Института Репин в Санкт Петербург и Университета по изкуствата в Берлин.

Първото му международно участие е през 1989 г. в Пекин, Китай. Оттогава излага в Европа, Китай, Северна и Южна Америка. От 1999 г. насам работи по международни, дългосрочни и сайт-спесифик проекти като "Deskxistence", в който прави отпечатъци на над 300 училищни бюра от цял свят.

От 2004 г. изнася лекции и уъркшопи в академии и университети в Южна Америка, Европа и Китай, включително и по проекти на Германската служба за академичен обмен DAAD. Негови произведния са в публични и частни колекции. Живее и работи в София и Берлин.

Изложба: 20.08.-18.09.
Откриване: 20.08., 16:00-20:00
Гьоте-институт България

Работно време на изложбата: понеделник-петък, 14:00-19:00

ВНИМАНИЕ: Поради съображения за сигурност във връзка с опасността от разпространение на COVID-19 на откриването на 20.08. посещението на изложбата ще бъде при специален режим с ограничен брой посетители!

Виж още:
ноември
13

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Един изключителен празник за сетивата предстои за многобройните почитатели на оперната класика и...
октомври
02

Тролчета пристигат с " Турнето" през октомври

България
Тази есен ще бъде различна и много вълнуваща! Любимите ни цветни и щури приятели ще бъдат...
юни
03

Музей на жената - частна колекция на Алла Георгиева

София
Национална галерия и Българският фонд за жените представят Музей на жената - частна колекция...
октомври
18

Синелибри 2020 с прожекции в два формата: на живо и онлайн

София
Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри тази година ще...
юни
19

В това време на едно друго място/100 години чешки комикс

София
Изложбата е резултат от съвместната работа на Чешките центрове в Европа, в партньорство с...
септември
29

Нина Николина с премиера на "Традиции"

Бургас
Нина Николина и "Магическите гласове" възкресяват традицията на народната песен
декември
11

"Свободен играч" от декември в кината

България
Какво, ако светът около нас беше видеоигра? Ако настъпи време, в което трябва да определяме...
октомври
01

"Смърт край Нил" през октомври по кината

България
Този октомври едно от най-емблематичните произведения на ексцентричната Агата Кристи оживява на...
октомври
18

Синелибри под мотото "Възпитание на чувствата"

България
Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри ще се състои в интервала 18...
Cъбития

Мисъл на деня