Събития

Карикатурен салон 2020 в Музея на хумора и сатирата

октомври
От
23
януари
До
31
МЯСТО
Габрово
НАЧАЛЕН ЧАС
18:00

На 23 октомври Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2020 - традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва три изложби с над 280 творби – 45.

Национална изложба на карикатурата и самостоятелните юбилейни изложби на карикатуристите Любомир Михайлов и Светлин Стефанов. Вернисажът ще започне в 18:00 часа в зала 5.

Изложбите могат да бъдат разгледани до края на януари 2021. За първи път официалното откриване и награждаване на Националната изложба на карикатурата ще е в Габрово.

Пандемия по време на Карикатура би било добро заглавие за житието на 45-тата Национална изложба на карикатурата, но по-скоро е обратното. От Първоаприлски най-големият форум на ироничната графика мутира в Късноесенен, но за сметка на това напълно дезинфекциран, дистанциран (204 км) и дисциплиниран, т.е. маскиран, се появи изненадващо за първи път на официална церемония по награждаване в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Съюзът на българските художници съвместно с домакина-музей в Габрово, напук на Ковида, по формула 20 20, организира по една антивирусна система 38 български карикатуристи със 145 ПиСиаР творби в залите на култовата сграда.

Шестчленно жури, съставено от водещи художници и специалисти оцени работата на повечето от активните българските карикатуристи, изпратили свои творби за форума.

По традиция във вечерта на откриването, ще бъдат връчени и осем отличия, които са: голяма награда на СБХ, награда на секция "Карикатура", награда на Столична община на името на Доню Донев, награда на Музея на хумора и сатирата, приз "Хриле и копита", награда на клуб "Жарава", Община Кубрат, награда на Български Червен кръст, диплом "Хонорис Меншън".

В рамките на 45. Национална изложба на карикатурата Музеят на хумора и сатирата и секция "Карикатура" на СБХ отдават специална почит към четирима големи карикатуристи, които вече не са сред нас – Велин Андреев, Иван Кутузов – Кути, Стоян Дуков и Фико Фиков, с 25 оригинални творби от колекцията на Музея.

Тази година Любомир Михайлов отбелязва своя 70-ти рожден ден с изложбата "7:0 за карикатурата", която включва 50 карикатури.
Любомир Михайлов

Съвсем наскоро и карикатуристът Светлин Стефанов навърши 60 години. Публиката ще се наслади на 30 негови карикатури и 30 малки сатирични пластики в изложбата "30 + 30".

На 24 октомври от 11:00 часа ще се проведе детското творческо и образователно ателие "В света на карикатурата". Негов водещ ще бъде Любомир Михайлов – едно от големите имена в българската карикатура , който ще сподели с малките таланти богатия си опит.

Виж още:
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
ноември
06

"Лято 85" по кината от 6 ноември

България
"Лято 85" е вещо композирана младежка драма, проследяваща историята на едно съзряване....
ноември
19

Пламен Монев: "Пътешествие"

Варна
Арт Галерия Le Papillon представя едно ведро "Пътешествие" с последните картини на добре познатия...
октомври
30

Изложба "Ателието на свободния дух"

Националната галерия, София
Експозицията представя големия български живописец Никола Маринов (1879 – 1948) в амплоато...
април
16

Веско Ешкенази: 50 - Юбилеен концерт

Зала 1 на НДК, София
На 4 юни 2020 година, виртуозът Веско Ешкенази ще застане на сцената на Зала 1 на НДК в гр....
октомври
27

Изложба "Следи в материята"

София
Изложба на Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова.
юни
19

Видео инсталацията "Альоша и котката"

Габрово
На габровската премиера публиката ще се срещне и с авторите – Камен Стоянов и Катарина...
октомври
01

Кампания "Модерно е да се чете"

България
Тази есен "Модерно е да се чете" се завръща с нова кампания, с която ще зарадва...
ноември
23

"Купи 1 книга. Подари я за Коледа"

България
В навечерието на коледните и новогодишни празници книжният бранш отново се обръща с послание към...
Cъбития

Мисъл на деня