Събития

Кино, изкуство и литература през март в Гьоте-институт

март
От
12
март
До
31
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
10:00

В последния ден на февруари Гьоте-институт ще даде старт на поредица от прожекции на неми филми с музика на живо, след което ще продължи с кино от София Филм Фест, фотографска изложба на Шарлоте Шмиц и лекция на немския куратор Мариус Бабиас.

ПРОГРАМА

29.02., 20:00 ч., Кино "Влайкова"

12-31.03.
Филми от Германия и програма Cinema Politica в рамките на София Филм Фест

13.03., 19:30 ч., Гьоте-институт
Хофман, театрално представление

18.03., 18:30 ч., Гьоте-институт
Откриване на "La Puente" на Шарлоте Шмиц

20.03., 18:30 ч., Гьоте-институт
Разговор и подписване на книгата "La Puente" на Шарлоте Шмиц

21.03., 19:30 ч., НДК
Игра или победа? За настолните игри и изкуствения интелект. Разговор с Александър Попов, Николай Генов и Стефан Караманов в рамките на Sofia Board Game Weekend

26.03., 18:30 ч, Гьоте-инстутут
Индиго среща с Олга Грязнова и Георги Тенев

31.03., 18:30, Гьоте-институт
Лекция на Мариус Бабиас, директор на Neuer Berliner Kunstverein

И през март Гьоте-институт ще предложи разнообразна програма от културни събития, обхващащи различни теми и жанрове – от документално и игрално кино от Германия до литература, от фотография и изкуство до настолни игри.

От 11 март до края на месеца в галерия "Структура" ще може да бъде видян проектът на Наташа Зюдер Хапелман, с който тя представя Германия на Венецианското биенале през 2019 г. под формата на "мобилна аудио станция". П

ътуващият умален вариант на инсталацията Ankersentrum (surviving in the ruinous ruin) включва аудио запис от специално създадената за национланото участие на Германия композиция и видео и фотодокументация от павилиона във Венеция.

Със саунд творбата си провокативната художничка Наташа Зюдер Хапелман превръща германския павилион в "лагер за временно настаняване" и се занимава с актуални политически теми като миграция, климатични промени и др.

Март продължава под знака на киното с 24-тото издание на Международния София Филм Фест. Както всяка година фестивалът и Гьоте-институт ще представят някои от най-интересните нови заглавия от Германия.

Прави впечатление силното женско присъствие с филми на режисьорките Катрин Гебе ("Кръвта на пеликана"), Ала Ковган ("Кънингам"), както и режисьорките от български произход Елица Петкова ("Риба, плуваща по гръб"), Симона Костова ("Трийсет") и Християна Райкова ("Гьолът"). В края на март Гьоте-институт традиционно е домакин и на прожекциите от програмата за политическо документално кино Cinema Politica.

На 13 март ще бъде поредното представление на пиесата "Хофман" на режисьорката Ани Васева за живота и творчеството на ЕТА Хофман.

На 18 март ще се открие нова изложба в галерията на Гьоте-институт. "La Puente" е фотографски проект на германската фотографка Шарлоте Шмиц, в който тя фотографира секс работничките от един от най-големите публични домове в южната част на Еквадор, където работят над 150 жени.

След края на проекта тя им раздава полароидните снимки с молбата да "цензурират" каквото не биха искали да бъде видяно. Резултатът е артистичен процес, в който жените рисуват върху фотографиите с лак за нокти и други украси.

Изложбата с куратор Надежда Павлова от галерия "Синтезис" ще бъде придружена и от среща с авторката Шарлоте Шмиц, която ще разкаже за проекта и ще представи и подпише едноименната фотографска книга.

Sofia Game Night се провежда веднъж годишно (през 2020 г. на 24.10.), но фестивалът с основен организатор Гьоте-институт ще започне с различни дейности, посветени на гейминга още от пролетта. На 21 март Sofia Game Night гостува на изложението за настолни игри Sofia Board Game Weekend с разговора "Игра или победа?".

Участниците Александър Попов, Николай Генов и Стефан Караманов ще търсят пресечните точки между настолните игри и изкуствения интелект.

Март ще завръши с две срещи с гости от Германия: в първото за годината издание от поредицата литературни събития "Индиго срещи", на 26 март, участие ще и е от ще вземат писателите Олга Грязнова (Германия) и Георги Тенев (България). Разговорът ще модерира преводачката и германистка Виолета Вичева.

Втората среща ще бъде с немския куратор Мариус Бабиас, директор на Neuer Berliner Kunstverein. Акцент в презентацията му, организирана от галерия Sariev и фондация "Отворени изкуства", ще бъдат арт институциите като място за естетическо преживяване на изкуството.

Виж още:
юни
04

Веско Ешкенази: 50 - Юбилеен концерт

Зала 1 на НДК, София
На 4 юни 2020 година, виртуозът Веско Ешкенази ще застане на сцената на Зала 1 на НДК в гр....
септември
27

Европейска премиера на Писъкът на медузите

Пловдив
Канадският мултидисциплинарен артист Алън Лейк ще представи европейска премиера на своя...
април
11

Пролетен концерт на китарен ансамбъл "Академика"

ДНА - Военен клуб, Пловдив
Заповядайте на пролетния концерт на китарен ансамбъл "Академика" и подкрепете младите...
януари
30

Българска и световна класика

Зала "България", София
Софийска филхармония представя цикъл от четири концерта "Българска и световна класика"
февруари
13

Нова българска типография 2

Габрово
На 13 февруари в Музея на хумора и сатирата ще открием изложбата "Нова българска типография 2". В...
март
27

Ловът започва!

България
На 27 март готови ли сте за върховното преживяване в лова на…хора? Още преди да се появи...
януари
24

1917 в кината от 24 януари

България
С цели десет номинации за наградата "Оскар", включително за най-добър филм, режисура на Сам...
февруари
20

Изложба на Дечко Узунов

Художествена галерия "Дечко Узунов", София
На 20 февруари (четвъртък) от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на Дечко Узунов: "Едно пътуване до...
юни
19

Мika и Rag’n’Bone Man откриват фестивала Франкофоли в София

София
От тази година Франкофоли се мести в София и ще посреща своята публика в Парка на столичното летище.
Cъбития

Мисъл на деня