Събития

Концерт на Лиз Райт на Античния театър

юли
16
МЯСТО
Античен Театър Пловдив
НАЧАЛЕН ЧАС
21:00

Прочутата джаз и госпъл певица Лиз Райт идва за първи концерт у нас. Тя ще пее с Оркестъра на Държавна опера Пловдив на 16 юли от 21 ч. в Античния театър. Събитието е част от фестивалната платформа Opera Open и се провежда със съдействието на "Пловдив джаз фест". Джаз ФМ е медиен партньор.

С 6 албума в дискографията си, Лиз Райт е една от най-уважаваните джаз, блус и госпъл вокалистки. От дете тя пее в църквата, в която баща й е проповедник, а на 14 години се научава да свири на пиано. Лиз Райт следва класическа музика в Университета на Джорджия, но за да разшири своите хоризонти пее стандарти с малки джаз групи.

И точно по време на джем сешън през 1999 г. търсач на таланти я открива за голямата сцена. През 2002 г. Лиз Райт участва в концерт в почит към Били Холидей, на който пее I Cover the Waterfront и Don’t Explain, а изпълнението й и превъзходните отзиви водят до договор с Verve за дебютния албум Salt (2003 г.), достигнал до втора позиция в класацията на "Билборд".

В него, още от самото начало на кариерата й, й акомпанират барабанистът Браян Блейд (копродуцент заедно с Томи ЛиПума), пианистът Данило Перес, саксофонистът Крис Потър и перкусионистът Джеф Хейнс. Премиерата е последвана от първата й изява на фестивала North Sea Jazz Festival, на който тя често гостува пред годините и в който ще участва и това лято, точно преди концерта си в Пловдив, като ще бъде солист на Metropole Orkest.

През 2007 г. Лиз Райт участва в официалния звезден албум на Verve за отдаване на почит към Ела Фицджералд – We All Love Ella, в който прочувствено, само в акомпанимента на цигулка и китара, изпълнява Reaching for the Moon. В заснетия за телевизия PBS концерт я представя Натали Коул с думите: "Ако не сте я чували досега, ще изпаднете във възгорг от огромния й талант."

Музиката на Лиз Райт е силно свързана с живота, разглежда значими социални теми и идва с важни послания. Излезлият през 2015 г. Freedom & Surrender е вдъхновен от нейното чудодейно оцеляване, когато колата й поднася по заледен път и след банкета към пропастта се задържа в ствола на младо и жилаво дърво. Най-новият й албум е от 2017 г. и е с госпъл музика – Grаce.

Лиз Райт е известна и с многото си сътрудничества с бележити имена в света на съвременния джаз – Грегъри Портър, Раул Мидон, Даян Рийвс, Анджелик Киджо, Туутс Тилеманс, Кеб Мо и Тадж Махал, Тери Лин Карингтън (Money Jungle: Provocative in Blue от 2014 г. и The Mosaic Project: LOVE and SOUL от 2015 г.), Мишел Ндегеочело и много други. През тази година певицата участва в официалния концерт за Международния ден на джаза.

Концертът Jazz Symphony на Лиз Райт в Пловдив ще бъде дирижиран от Константин Добройков. Събитието е част от фестивалната платформа Opera Open, чиято цел е да разширява жанрово и стилистично художествените граници на оперното изкуство. Проектът на Държавна опера Пловдив е акцент в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Гостуването на Лиз Райт се осъществява със съдействието на Plovdiv Jazz Fest.

Билети се продават на касата Държавната опера Пловдив и в мрежата на Еventim.

Виж още:
април
26

Приказка за кларинет • Фортисимо Фамилия

Зала "България"
Fortissimo Family и Софийска филхармония / Sofia Philharmonic продължават с...
ноември
05

Изложба на съвременно японско изкуство "Полъх от изток"

Пловдив
Изложбата "Полъх от изток" представя съвременно японско изкуство от над 20 съвременни автори от...
ноември
18

Класик Арт представят

Зала "България"
Класик Арт - струнен квартет и ансамбъл представят: Ернст Шосон - "Поема" оп. 25 - за цигулка и...
октомври
08

Изложба "София утре"

София
Изложбата ще покаже изчерпателно стъпките и начина на работа по инициативата, основните...
октомври
11

Изложба "Пътуване по света. Изкуство от Германия. Произведения от колекцията на ifa от 1945 до днес"

Пловдив
Изложбата е най-мащабната ретроспекция с произведения от колекцията на Института за международни...
ноември
02

Изложба "Галактиките на Текла"

Галерия "Сариев", Пловдив
Галерия SARIEV, Пловдив има изключителното удоволствие да представи самостоятелна изложба на...
октомври
23

Опознай страховете си с Refobia

Галерия Doza, София
REFOBIA е първият проект в света, който ни кани да споделяме страховете си: да, налага се да...
май
17

Сен-Санс и Малкия Ото • Фортисимо Фамилия

Зала "България"
Знае се, че Камий Сен-Санс не е мечтаел да остане в историята на музиката точно със...
декември
06

ЛЮБЭ - Юбилеен концерт 30 години

Комплекс СИ²ЛА, Пловдив
Едни от най-големите звезди на руската музика ЛЮБЭ ще изнесат грандиозен концерт на 6 декември в...
Предстоящи събития

Мисъл на деня