Събития

Кристо и Жан-Клод: Три творби от три частни колекции в България

юли
От
23
октомври
До
25
МЯСТО
Квадрат 500, София
НАЧАЛЕН ЧАС
17:00

Националната галерия представя в Квадрат 500 изложба на художниците Кристо и Жан-Клод.

Благодарение на партньорството с трима частни български колекционери на съвременно изкуство, в залите могат да бъдат видяни три оригинални творби, богат снимков материал от множество проекти и подробни факти от творческата биография на артистичната двойка.

Кристо и Жан-Клод винаги и изцяло финансират своите проекти в публичното пространство чрез продажбата на подготвителни скици и рисунки, колажи и ранни произведения, без каквото и да е спонсорство или дарения.

Проектите им стават възможни след често дълъг процес на преговори и постигнати договорености с държавните и местните организации, със съгласието на частните собственици, когато има такива и при спазаване на екологичните изисквания и норми.

"Мастабата" близо до оазиса Лива на около 160 км южно от Абу Даби е замислена през 1977. Това е най-дългият във времето проект в развитие на Кристо и Жан-Клод, с чието продължение днес са ангажирани техните племеници.

През 1979 те посещават за първи път Обединените арабски емирства. При следващите си пътувания установяват трайни приятелства с жители на Абу Даби.

Развитието на проекта преминава през различни фази, свързани с независимите едно от друго проучвания на инженерни екипи от няколко страни, както и с анализирането на социалните и икономическите аспекти на реализацията.

"Мастабата" е замислена като най-голямата постоянна скулптура в света. Изградена в духа на ислямската архитектура, тя ще бъде с височина 150 м, дължина 300 м и дълбочина 225 м между наклонените под 60 градуса стени. Цветовете и разполагането на 410 000 стоманени варели за нефт с вместимост от 55 галона всеки са избрани още през 1979.

Визията на Кристо и Жан-Клод за "Над реката" датира от 1992 и включва 9,5 км бляскави сребърни тъкани панели, окачени като хоризонтална "завеса" над водата в осем различни участъка от река Арканзас между градовете Каньон и Салида в южно-централната част на щата Колорадо.

През август на 1992, 1993 и 1994 Кристо и Жан-Клод и техният екип изминават 22 530 км из Скалистите планини в САЩ. Проучват осемдесет и девет реки в седем щата и набелязват шест възможни места.

След ново посещение през лятото на 1996 се спират на река Арканзас в Колорадо. Кристо получава през 2011 всички необходими разрешения от федералните, щатските и местните власти.

Но през 2012 местна група се противопоставя на проекта и завежда дело срещу Държавните паркове в Колорадо и срещу Бюрото за управление на земята към федералното правителство на САЩ.

Тези действия, в които Кристо вижда и политически аргументи, повлияни от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, са причината през януари 2017 той да обяви, че спира да работи по реализацията на проекта.

Невероятната като визуален ефект огромна инсталация "Обградените острови" в залива Бискейн, Маями е реализирана през 1983. Единадесет от островите в залива са обградени с тъкан розов полипропиленов плат, който следва контурите им на 61 м разстояние и "плува" върху повърхността на водата.

В продължение на две седмици "Обградените острови" са били видени и преживени от брега, по вода и от въздуха. Сияещият розов цвят на плата, покриващ бреговата ивица и скриващ се в зеленината на необитаемите острови, е избран така, че да бъде в хармония с тропическата растителност, светлината на небето в Маями и цветовете на плитките води в залива Бискейн.

Откриване: Вернисаж на 23 юли, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

23 юли – 25 октомври 2020

Квадрат 500, пл. "Св. Александър Невски", ул. "19-ти февруари" № 1

Снимка: Wolfgang Volz / christojeanneclaude.net

Виж още:
ноември
20

25-ти филм за Джеймс Бонд - "Смъртта може да почака"

България
Дългоочакваният 25-ти филм за Джеймс Бонд, "Смъртта може да почака", тръгва в кината у нас...
октомври
30

Изложба "Ателието на свободния дух"

Националната галерия, София
Експозицията представя големия български живописец Никола Маринов (1879 – 1948) в амплоато...
октомври
01

Кампания "Модерно е да се чете"

България
Тази есен "Модерно е да се чете" се завръща с нова кампания, с която ще зарадва...
октомври
01

"Смърт край Нил" през октомври по кината

България
Този октомври едно от най-емблематичните произведения на ексцентричната Агата Кристи оживява на...
ноември
07

MELBA International Symposium 2020

София
Избраните от Студио Комплект лектори тази година са актуални имена в света на продуктовия,...
септември
30

Дечко Узунов: Реално и магично

София
Богатото и разнообразно творчество на Дечко Узунов е изследвано и представяно чрез не една...
април
16

Веско Ешкенази: 50 - Юбилеен концерт

Зала 1 на НДК, София
На 4 юни 2020 година, виртуозът Веско Ешкенази ще застане на сцената на Зала 1 на НДК в гр....
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
юни
19

В това време на едно друго място/100 години чешки комикс

София
Изложбата е резултат от съвместната работа на Чешките центрове в Европа, в партньорство с...
Cъбития

Мисъл на деня