Събития

Лекция-пърформанс на Лъчезар Бояджиев

август
03
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
19:30

Лекция-пърформанс на Лъчезар Бояджиев ще се състои в понеделник, 3 август, от 19:30 часа в Гьоте-институт България - двор, вход откъм стълбите към ул. "Московска".

ВНИМАНИЕ: от съображения за сигурност местата са силно ограничени и е необходимо предварително записване тук

Лъчезар Бояджиев: "Лекцията-пърформанс ще проблематизира т.нар. "не-колониална периферия" на Европа във формата на слайд-разказ за една човешка връзка – виртуално и професионално, но много лично съ-отношение, което "прекосява" гигантски разстояния във времето и историята, културата, географията, езика, събития и действия в периода 2008-2018г., чак до наши дни.

В края лекцията ще се ангажира с актуалния дебат за паметниците, както и с някои пост-колониални с/у не-колониални човешки настройки, грижи и ПТС-мрънкане." 

Събитието е второ от поредицата на Гьоте-институт с лекции-пърформанси на артисти и куратори. Поредицата цели да представя експериментални дискурсивни формати и да насърчава смесването на различни артистични и теоретични практики.

Първото събитие от поредицата беше с Десислава Димова, запис от нейната лекция-пърформанс, както и на всички предстоящи лекции, може да се види в Youtube-канала на Гьоте-институт тук

---

Лъчезар Бояджиев е роден 1957 г. Живее и работи в София. Завършил е Националната художествена академия в София през 1980 г. Един от най-известните съвременни български художници, в работата си той се интересува от лични интерпретации на обществени процеси, от интеракцията между частно и публично, от градската визуалност и от света днес, разположен между утопията и дистопията.

Неговата медия са инсталацията, фотографията, рисунката, обектът, текстът, видеото и перформативните лекции. Някои избрани изложби на автора са: индивидуалните "Уютни дистопии", галерия Sariev Contemporary, Пловдив (2018); "Лъчезар Бояджиев. Sic transit media mundi /Настоящето е прекалено късо и доста тясно/", СГХГ, София (ретроспектива) (2018); "Места на мъдростта", Галерия ИСИ-София (съвместно с Отворени изкуства – Пловдив, 2016); "Не съм библиотечен художник", SALT, Истанбул (2013); "Художник в депото" от серията "Другото око", СГХГ, София (2010); груповите през 2016-17 "Economize", Музей "Лудвиг", Будапеща и "Симптоми на обществото", Гуангдонг (Гуангжоу) и Жежианг (Жежианг Шенг) Музеи за изкуство, Китай; през 2016 "Студен вятър от Балканите", Музей "Пера", Истанбул; "С главата надолу: домакинстване на критиката", Музей за съвременно изкуство, Белград и "Ниско-бюджетни утопии", Модерна галерия, Любляна; през 2015 "Наопаки", Градска галерия, Любляна; "Граматика на свободата", Музей за съвременно изкуство "Гараж", Москва и "Изкуство за промяна", СГХГ, София; през 2014 "Несъгласие", ЦСИ "Баня Старинна", Пловдив; през 2013 "Икономика и изкуство", MOCAK, Краков, Полша; през 2012 "Най-добрите времена, най-лошите времена", 1-во биенале, Киев и "Окото само себе си никога не вижда", 2-ро биенале, Екатеринбург, Русия; и през 2011 "Глобалното съвремие", Център за изкуство и медии (ZKM), Карлсруе, Германия.

Авторът е член-основател на ИСИ-София.

Виж още:
август
21

Burgas Skate Open се завръща за 6-та поредна година

Бургас
В периода 21-23 август най-добрите български скейтъри ще мерят сили срещу международни гости на...
август
01

Кино за пътешественици: 16 дни пътешествия по света

София
В рамките на 16 дни "Кино за пътешественици" ще отведе зрителите до любими и малко...
септември
03

Димитрис Папайоану открива ONE DANCE WEEK 2020

Пловдив
Световноизвестният хореограф се завръща в Пловдив на 3 и 4 септември с една от най-скъпите...
ноември
21

Международен кларинетен конкурс "Сава Димитров"

София
Събитието със 120 участници от 30 държави и звездно жури ще се предава на живо и в Интернет
септември
01

Мариус Куркински представя юбилейния си спектакъл "Мариус 50" на Аполония 2020

Созопол
Програмата на фестивала включва над 30 културни събития
септември
26

Миро с концерт "Мироглед" в Античен театър Пловдив

Пловдив
Миро ще представи предстоящия си албум "Мироглед" премиерно на любимата си сцена -...
юни
19

Видео инсталацията "Альоша и котката"

Габрово
На габровската премиера публиката ще се срещне и с авторите – Камен Стоянов и Катарина...
август
20

Юбилейно издание на "Капана фест" 2020

Пловдив
10-то юбилейно издание на "Капана фест" ще се проведе от 20 до 23 август в Пловдив
юли
14

Изложбата "Цветя за медиците" в Двореца

Националната галерия, София
Изложбата "Цветя за медиците" представя избрани творби от фондовете на Националната галерия,...
Cъбития

Мисъл на деня