Събития

Лекция-пърформанс на Лъчезар Бояджиев

август
03
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
19:30

Лекция-пърформанс на Лъчезар Бояджиев ще се състои в понеделник, 3 август, от 19:30 часа в Гьоте-институт България - двор, вход откъм стълбите към ул. "Московска".

ВНИМАНИЕ: от съображения за сигурност местата са силно ограничени и е необходимо предварително записване тук

Лъчезар Бояджиев: "Лекцията-пърформанс ще проблематизира т.нар. "не-колониална периферия" на Европа във формата на слайд-разказ за една човешка връзка – виртуално и професионално, но много лично съ-отношение, което "прекосява" гигантски разстояния във времето и историята, културата, географията, езика, събития и действия в периода 2008-2018г., чак до наши дни.

В края лекцията ще се ангажира с актуалния дебат за паметниците, както и с някои пост-колониални с/у не-колониални човешки настройки, грижи и ПТС-мрънкане." 

Събитието е второ от поредицата на Гьоте-институт с лекции-пърформанси на артисти и куратори. Поредицата цели да представя експериментални дискурсивни формати и да насърчава смесването на различни артистични и теоретични практики.

Първото събитие от поредицата беше с Десислава Димова, запис от нейната лекция-пърформанс, както и на всички предстоящи лекции, може да се види в Youtube-канала на Гьоте-институт тук

---

Лъчезар Бояджиев е роден 1957 г. Живее и работи в София. Завършил е Националната художествена академия в София през 1980 г. Един от най-известните съвременни български художници, в работата си той се интересува от лични интерпретации на обществени процеси, от интеракцията между частно и публично, от градската визуалност и от света днес, разположен между утопията и дистопията.

Неговата медия са инсталацията, фотографията, рисунката, обектът, текстът, видеото и перформативните лекции. Някои избрани изложби на автора са: индивидуалните "Уютни дистопии", галерия Sariev Contemporary, Пловдив (2018); "Лъчезар Бояджиев. Sic transit media mundi /Настоящето е прекалено късо и доста тясно/", СГХГ, София (ретроспектива) (2018); "Места на мъдростта", Галерия ИСИ-София (съвместно с Отворени изкуства – Пловдив, 2016); "Не съм библиотечен художник", SALT, Истанбул (2013); "Художник в депото" от серията "Другото око", СГХГ, София (2010); груповите през 2016-17 "Economize", Музей "Лудвиг", Будапеща и "Симптоми на обществото", Гуангдонг (Гуангжоу) и Жежианг (Жежианг Шенг) Музеи за изкуство, Китай; през 2016 "Студен вятър от Балканите", Музей "Пера", Истанбул; "С главата надолу: домакинстване на критиката", Музей за съвременно изкуство, Белград и "Ниско-бюджетни утопии", Модерна галерия, Любляна; през 2015 "Наопаки", Градска галерия, Любляна; "Граматика на свободата", Музей за съвременно изкуство "Гараж", Москва и "Изкуство за промяна", СГХГ, София; през 2014 "Несъгласие", ЦСИ "Баня Старинна", Пловдив; през 2013 "Икономика и изкуство", MOCAK, Краков, Полша; през 2012 "Най-добрите времена, най-лошите времена", 1-во биенале, Киев и "Окото само себе си никога не вижда", 2-ро биенале, Екатеринбург, Русия; и през 2011 "Глобалното съвремие", Център за изкуство и медии (ZKM), Карлсруе, Германия.

Авторът е член-основател на ИСИ-София.

Виж още:
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
февруари
12

Портрети, автопортрети и шаржове в Музея на хумора и сатирата

Габрово
Възможно ли е да видите на едно място Чудомир, Алеко Константинов, Радой Ралин, Тодор Колев,...
юли
16

Vola open air с ново издание през 2021 година

България
Известни са вече датите за осмото издание на музикалния фестивал Vola open air 2021, който...
юли
11

Wardruna с концерт в България през 2021 г.

Пловдив
Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik е композитор за саундтрака на...
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
август
31

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

София
Събитието ще се състои на 31 август пред катедралния храм "Свети Александър Невски", днес...
Cъбития

Мисъл на деня