Събития

Международен кларинетен конкурс "Сава Димитров"

ноември
От
21
ноември
До
27
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
18:00

Международният кларинетен конкурс "Сава Димитров" ще се проведе в София от 21 до 27 ноември при специални мерки срещу COVID-19 и без външна публика.

В събитието ще се включат над 120 участника от над 30 държави на различни континенти, като програмата е стуктурирана, така че да отговори на актуалните в момента изисквания за ограничаване на струпването на хора.

За целта са ангажирани различни зали в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" с внимателно планиране на активностите и движението на музикантите. Организаторите ще предприемат необходимите действия по дезинфекция на пространствата, измерване на температурата на входа, както и спазването на дистанция и носенето на предпазни маски.

При промяна на изискванията на национално ниво това ще бъде своевременно отразено и в организацията на събитието, като е възможно да бъдат изискани и PCR тестове на всички участници.

"Организирането на такъв мащабен световен конкурс точно в този момент е изключително предизвикателство. За нас това не беше лесно решение, защото от една страна сигурността на участниците, журито и екипа са основен приоритет, а от друга събитието предизвика огромен интерес от участници от цял свят, които не искаме да разочароваме.

Направихме необходимите консултации и организация с грижа за здравето на хората, за да не пропускаме тази голяма възможност за България да се позиционира на световната музикална сцена с конкурс от такъв ранг.",

обясни проф. д-р Сава Димитров, председател на Организационния комитет и внук на основателя на кларинетната школа у нас, чието име носи конкурсът.


Конкурсът ще се проведе в пет състезателни категории според възрастта, като участие могат да вземат музиканти родени след 1 януари 1994 година. Общият награден фонд е от 50 хил. лева под формата на парични и предметни награди, а организатори на конкурса са Фондация "Проф. Сава Димитров" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община, Съюза на българските композитори, БНР и БНТ.

Към този момент всички допуснати музиканти и всички членове на журито са потвърдили участието си в конкурса. За да може публиката да се докосне до музикалното събитие, организаторите са осигурили видео стрийминг на живо на програмата на конкурсна в Интернет.

"Със сигурност това ще е необичаен формат на музикален конкурс, но всичко случващо се около нас тази година е различно. Съжаляваме, че българската публика няма да има директен досег със събитието и особено много, че няма да може да слуша на живо изпълненията на огромните световни звезди в концерта на журито.

От друга страна обаче това, че успяхме да реагираме с новите технологии, ще отвори широко вратите за по-масовата публика, както от България, така и от цял свят. Така всички желаещи ще могат да станат свидетели на това музикално събитие, което се надяваме да се превърне в емблема на страната ни.", обясни проф. Димитров.

"Искаме специално да благодарим на всичките ни партньори, които до един избраха да останат с нас и да продължат да ни подкрепят в тази нелека ситуация", допълни той.

За журито:

Проф. Филип Купер - Първи кларинетист на оркестъра на Парижката национална опера от 1984 година насам, който се изявява и като солист в Берлинската филхармония, Миланската скала, Чешката филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Московския симфоничен оркестър, полския оркестър Sinfonia Varsovia, Orchestre de Paris, Orchestre National de France и др.

Джулиан Блис започва да свири кларинет по собствено желание на 4-годишна възраст. Само след две години вече има първата си изява в Бъкингамския дворец, а когато е на 12 години е поканен да свири отново там на концерта по случай юбилея на кралица Елизабет Втора.

По същото време печели и голяма награда от Университета в Индиана, САЩ, което поставя началото и на кариера със стотици турнета и концерти в цял свят. Освен като солист на едни от най-добрите оркестри в света, сред които Филхармонията на BBC, Лондонската филхармония и Кралския филхармоничен оркестър на Великобритания, Блис е известен и със запомнящото се поведение на сцената и това, че обича да общува непринудено с публиката.

Именно заради това го сравняват и със сънародника му - футболната звезда Уейн Руни.

Проф. Людмила Петеркова е претодавател в Пражката консерватория откакто е на 27 години и сред възпитаниците й са изпълнители от Италия, Франция, Полша, Корея, Япония, САЩ и Египет. Като солист и изпълнител свири с едни от най-престижните оркестри в Европа, а записите й имат над 2 млн. слушания в платформата Spotify.

Към тях ще се присъедини и българинът доц. д-р Вангел Тангъров, когото родната публика помни като първи кларинетист на Софийската Филхармония, а който в момента е преподавател по кларинет в Тексаския щатски университет и първи кларинетист на Операта в Остин, Mid-Texas Symphony и канадския Симфоничен оркестър Виктория.

В състава на журито е и проф. Антонио Тинели – световноизвестен музикант с десетки международни награди, а понастоящем преподавател и координатор на школата по кларинет в Консерваторията "Н. Пичини" в Бари и артистичен директор на различни музикални събития.

Сред членовете са и проф. Емил Вишинеску – преподавател в Националната музикална академия в Букурещ и първи кларинетист на George Enescu Philarmony, проф. Джуро Пете, който е водещ преподавател по кларинет в Сърбия, и Павлин Панайотов – възпитаник на българската школа с над 20 години международна музикална кариера, а в момента преподавател и създател на първия училищен кларинетен оркетър в Чехия.

Тадей Кениг е професор по кларинет в Музикалната академия в Любляна (Словения) и гост-професор в Университета в Нови Сад, има проведени мастър класове в редица водещи университети, сред които Musikakademie der Stadt Basel, Conservatorio della Svizzera Italiana, UDK Berlin и др.

Проф. Никола Сърдич е преподавател в Академията по изкуствата в Нови Сад и Академията по изкуствата в Баня Лука, а като солист и камерен музикант е свирил на големи сцени в бивша Югославия, Франция, Белгия, Германия, Великобритания, Чехия, Нидерландия, Русия, Румъния, Словакия и Унгария.

Още информация за конкурса можете да намерите на:
https://clarinetcompetition.savadimitrov.com/

Виж още:
юли
16

Vola open air с ново издание през 2021 година

България
Известни са вече датите за осмото издание на музикалния фестивал Vola open air 2021, който...
август
31

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

София
Събитието ще се състои на 31 август пред катедралния храм "Свети Александър Невски", днес...
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
юли
11

Wardruna с концерт в България през 2021 г.

Пловдив
Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik е композитор за саундтрака на...
февруари
12

Портрети, автопортрети и шаржове в Музея на хумора и сатирата

Габрово
Възможно ли е да видите на едно място Чудомир, Алеко Константинов, Радой Ралин, Тодор Колев,...
декември
01

Включи се в "Купата на героите"

България
Тази година най-голямата платформа за правене на добро в България - TimeHeroes.org, постави...
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
Cъбития

Мисъл на деня