Събития

Нина Николина с премиера на "Традиции"

септември
29
МЯСТО
Бургас
НАЧАЛЕН ЧАС
20:00

Нина Николина и "Магическите гласове" възкресяват традицията на народната песен. Премиерата на "Традиции" е на 29 септември в Бургас.

В продължение на години певицата Нина Николина търси и интерпретира български народни песни. В репертоара й има известни като "Излел е Дельо хайдутин" и малко известни като "Наведа", "Пладнина прейода", "Пойде мома" .

През 2017 година тя събира няколко известни солистки от големите български ансамбли и създава с тях хора "Магическите гласове на България", с които изнася концерти у нас и Европа при голям успех.

Новият документален концерт - спектакъл "Традиции" се занимава с историята на българската песен и различните й интерпретации през годините.

Премиерата е на 29 септември в Летния театър на Културен център "Флора", Бургас. Проектът е подкрепен от Министерство на културата.

"За мен е голямо предизвикателство да намирам и изпълнявам стари български песни, да търся начини заедно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева да направим тези песни познати и слушани от новите поколения българи. Спектакълът разкрива как през годините се променя българската песен", споделя Нина Николина, която е ръководител, музикален продуцент и диригент на "Магическите гласове".

В спектакъла звучат по нов начин, автентични народни с акапелни изпълнения на "Излел е Дельо хайдутин", " Седнало е Джоре", "Бре Петрунко ", "Дилмано", " Полегнала е Тодора " , "Мори айда, айда", " Вечеряй Радо" и други , както и не токова известни двугласи и тригласи.

Концерт – спектакълът е пътешествие, в което зрителите стават съпричастни на историята, духа, културата и традициите на България.

"Традиции" не е обикновен концерт, а спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни, панорама от най-доброто на женските гласове и звукоизвличане.

След успеха на "Магическите гласове" пред европейския елит в Страсбург, Берлин и др., екипът реши да реализира нов - Документален концерт-спектакъл "Традиции", предназначен за българската публика.

В иновативен, достъпен и интересен за младите хора стил, екипът ще реализира видеопродукции от подготовката, репетициите и концертите, в които ще се сегментира историята на българския женски глас.

Визуалното съдържание ще е от голяма полза, особено във връзка със засилващата се тенденция за онлайн обучение. Видеореализациите с образователна цел, ще се предоставят безвъзмездно в училищата, на преподавателите по музика във всички степени на обучение.

Документалният концерт-спектакъл "Традиции" на Нина Николина и хор "Магическите гласове" като независими артисти е с подкрепата на Министерство на културата.

В типичния за Нина Николина арт и нетрадиционен стил на проектите и,
вече е в подготовка и следващото нестандартно събитие "Нина Николина и "Магическите гласове" пътуват" в сътрудничество с БДЖ и НФК.

За първи път в България, а може би в света ще се състои концерт в теснолинейка, а именно Родопската теснолинейка с маршрут Септември - Добринище.

Това ще бъде истинско пътешествие, връщане назад във времето, една разходка сред красотата на българската природа и традиции.

Чуйте "Седнало е Джоре Дос"

Виж още:
октомври
18

Синелибри 2020 с прожекции в два формата: на живо и онлайн

София
Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри тази година ще...
юни
19

В това време на едно друго място/100 години чешки комикс

София
Изложбата е резултат от съвместната работа на Чешките центрове в Европа, в партньорство с...
септември
11

"Мулан" идва в кината на 11 септември

България
Този септември в българските кина ще можем да се насладим подобаващо на дългоочакваната игрална...
ноември
20

25-ти филм за Джеймс Бонд - "Смъртта може да почака"

България
Дългоочакваният 25-ти филм за Джеймс Бонд, "Смъртта може да почака", тръгва в кината у нас...
октомври
01

"Смърт край Нил" през октомври по кината

България
Този октомври едно от най-емблематичните произведения на ексцентричната Агата Кристи оживява на...
юни
03

Музей на жената - частна колекция на Алла Георгиева

София
Национална галерия и Българският фонд за жените представят Музей на жената - частна колекция...
септември
26

Миро с концерт "Мироглед" в Античен театър Пловдив

Пловдив
Миро ще представи предстоящия си албум "Мироглед" премиерно на любимата си сцена -...
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
юли
11

Wardruna с концерт в България през 2021 г.

Пловдив
Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik е композитор за саундтрака на...
Cъбития

Мисъл на деня