Събития

Приятелство в записи: Красимир Гатев свири Панчо Владигеров

февруари
18
МЯСТО
София
ЧАС
18:00 - 20:00

Фондация "Красимир Гатев", Къщата-музей "Панчо Владигеров" и Музикалната компания Gega New Ви канят на премиерата на албума "Приятелство в записи: Красимир Гатев свири Панчо Владигеров"
на 18 февруари 2020 г. (вторник) от 18,00 часа в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" (бул. "Евлоги Георгиев" 94).

Компактдискът ще бъде представен с концертно изпълнение на трима от най-талантливите млади български музиканти. На запис ще прозвучат автентични записи на Красимир Гатев – два откъса от албума и началото на мащабната творба "Вариации върху песента "Горда Стара планина".

Публиката ще чуе и част от интервю на блестящия пианист, в което той говори за музикалното приятелство с великия композитор.

Албумът "Приятелство в записи" празнува два огромни таланта и дългото им музикално партньорство. Така издателите отбелязват 75-годишнината от рождението на Красимир Гатев и 120-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров.

"Красимир Гатев разпява инструмента до най-големите му възможности" – така музикалната критичка Олга Шурбанова описва дарбата на Красимир Гатев.

"Щастлив съм, че клавирното ми творчество се реализира от интерпретатор с мащабите на Красимир Гатев."– споделя Панчо Владигеров.Взискателният композитор определя деликатната интерпретация на пианиста Гатев като еталон за изпълнението на творбите му.

За публиката и за музикалните критици Красимир Гатев е поетът на пианото, който музицира красиво, вглъбено, емоционално.

Той е единственият български пианист, получил признание на най-големите международни клавирни конкурси в света, сред които са "Маргарита Лонг" в Париж, "Кралица Елизабет" в Брюксел, "Ван Клайбърн" във Форт Уорт, в Хелзинки и в Монреал.

Селекцията от произведения в албума проследява еволюцията и най-характерното във Владигеровия стил в продължение на повече от 60 години. "Истински изпълнителски подвиг е изнасянето на капиталния цикъл "Вариации "Горда Стара планина".

Тази творба изисква от изпълнителя много зрялост и майсторство. И трябва да се подчертае, че Красимир Гатев наистина притежава тези качества", пише след концертното изпълнение на произведението проф. Константин Ганев.

Владигеров посвещава на Гатев последните си два опуса – "Четири фрески", опус 69 (1977 г.) и "Три багатели", опус 70 (1978 г.). В албума са включени документалните записи от премиерата на творбите.

"За мен най-важна винаги е била самата музика. (…) Музиката се е превърнала в моя "първа природа" с течение на времето. Тя е съвършена хармония и чистота, както на чувства, така и на интелект. Нещо, което не би могло да бъде фалшифицирано", казва в едно от последните си интервюта пианистът.

Тази всеотдайност го прави изключителен музикант и учител. През 2017 г. негови почитатели и ученици, както и млади изпълнители създават фондация "Красимир Гатев". За да може публиката да продължи да се възхищава и да съпреживява неговите прекрасни интерпретации, но и за да се издигат нагоре българската култура и образование, подчертава пианистката Симона Генкова, възпитаник на проф. Красимир Гатев.

В първият й спомен от неговите изпълнения е и мълчанието след концерта. "Беше истинска магия. Красимир Гатев беше много емоционален и харизматичен пианист. След такъв концерт човек дълго не може да проговори, да се откъсне от впечатленията."

Албумът "Приятелство в записи" е издаден от Музикалната компания "Gega New" съвместно с Фондация "Красимир Гатев" и Къщата-музей "Панчо Владигеров".

В концерта, посветен на албума и на Красимир Гатев, ще участват младите пианисти Александър Лиалиос, Мария-Десислава Стойчева и Мила Михова. И тримата са сред най-добрите изпълнители на произведенията на Панчо Владигеров от новото поколение.

Мария-Десислава Стойчева е носител на първа награда от Международния конкурс "Панчо Владигеров" през миналата година и е призната за млад музикант на годината. Александър Лиалиос, подобно на Красимир Гатев, е и преподавател в Националната музикална академия. Мила Михова е студентка в класа на проф. Мирослава Танева, но вече има няколко национални и международни награди.

Виж още:
февруари
14

Ема - адаптация по обичаната комедия на Джейн Остин

България
Една от най-обичаните героини от непреходното творчество на Джейн Остин, Ема Уудхаус ще озари...
декември
27

Време е за шоу с "Котките"

България
"Котките" е световен феномен. Дойде време той да завладее и света на киното със спиращата...
март
06

Асен Блатечки, Нейтън Купър и Диляна Попова в любовен триъгълник

България
Художествено пресъздаване на исторически моменти от българската действителност в края на втората...
февруари
26

Прозорец към детството

Квадрат 500, София
Националната галерия представя за първи изложба с проекти за графити на Nasimo, Sve, Esteo, Arsek...
февруари
18

Еротика в съвместната изложба Cupido

Галерия Evdokia Art Glass, София
В месеца на любовта и виното заповядайте на 18 февруари от 18:30 ч. на откриването на съвместната...
февруари
20

Изложба на Дечко Узунов

Художествена галерия "Дечко Узунов", София
На 20 февруари (четвъртък) от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на Дечко Узунов: "Едно пътуване до...
януари
24

1917 в кината от 24 януари

България
С цели десет номинации за наградата "Оскар", включително за най-добър филм, режисура на Сам...
февруари
06

2 в 1: Изложба "Европа на български" и книга "Идеи без граници"

Музей на хумора и сатирата, Габрово
На 6 февруари предстои една вълнуваща вечер в Музея на хумора и сатирата. В 18:00 часа е...
май
15

Звездата на Postmodern Jukebox Хейли Райнхарт идва в София

Music Jam, София
Звездата на Postmodern Jukebox Хейли Райнхарт идва у нас. Срещата й с българската публика ще бъде...
Cъбития

Мисъл на деня