Събития

Съпреживяване на дивото – фотографска изложба на Богдан Боев и Ивайло Зафиров

юли
От
22
август
До
12
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
18:00

През последните няколко години снимането на дива природа в България се превърна в едно популярно занимание, към което все повече фотографи – професионални или любители – насочват своето внимание.

Съпреживейте дивото с Богдан Боев

В тази област възможностите постоянно се увеличават и интересните и добри резултати не закъсняват. Българската природа предоставя изключително обещаващи условия за това занимание, а свободното пътуване извън граница среща обективите на български фотографи с едни от най-екзотичните и любопитни кътчета на света.

Категорично се оформят определени посоки и тенденции, отделни групи растителни или животински видове безспорно стават модерни и все повече привличат интереса.

Снимането на дива природа е свързано с емоционално преживяване, откривателство и немалка доза късмет, но е възможно благодарение на комплексни знания и умения, които да не го трансформират в отрицателна намеса върху биологичното разнообразие.

"Съпреживяване на дивото" е дългосрочен проект на галерия Little Bird Place, замислен с намерението всяка година галерията да представя изложба, посветена на фотографията на дива природа.

Основната идея се изразява в презентиране на различни автори, в проследяване на определени теми, посоки и тенденции, в подкрепа на определени каузи и инициативи, свързани с наблюдението, изучаването и фотографирането на биоразнообразието, но най-вече това е една възможност за съпреживяване на дивата природа, благодарение на представените произведения.

Изявите на Богдан Боев и Ивайло Зафиров имат специално място в този все по-ясно обособяващ се жанр, а имената на двамата автори са отдавна и добре известни в общността на фотографите на дива природа.

Благодарение на отлични познания, на търпение, постоянство, индивидуален поглед и отношение към света, техните фотографии отдавна надхвърлят илюстративния характер, превръщайки се в произведения със забележителни художествени качества, произведения, изразяващи много повече от документирането на конкретен вид.

Те майсторски визуализират удоволствието от съприкосновение с природата и изразяват лично преживяване, възпроизвеждат състояния, изграждат един визуален разказ за света на дивите животни, дават ни възможност да бъдем много близо до него, свят често непознат, винаги суров и непринуден.

Обединяването на двамата автори в изложба е щастлива възможност за докосване до този свят. Представените фотографии пресъздават частица от изключително разнообразната природа на Балканите – една, за щастие, все още относително съхранена със своите природни местообитания територия на европейския континент.

В изложбата безспорно изпъкват птиците, които предоставят възможност за безкрайни експерименти, превръщат се в едни от най-изразителните обекти, а тяхното снимане е истинско изпитание на търпението. Всяка фотография е награда за положено усилие, безценен миг сред много кадри.

Произведенията въздействат, разбира се, до голяма степен с представения биологичен вид, но същевременно човек остава впечатлен от магията на уловения момент и природно състояние, от брилянтното техническо изпълнение, запечатания конфликт, поглед, ракурс, светлина.

Именно тези качества определят художествения характер на творбите, напуснали вече територията на документалното заснемане. Не на последно място фотографиите са личен жест, възможност за съпреживяване на дивото и послание за размисъл върху крехкия баланс в природата, баланс, който човек много лесно може да наруши, навлизайки в този удивителен свят.

Куратор: Любен Домозетски

22.07.2020 – 12.08.2020

Откриване 

Вернисаж: 22.07 (сряда), 18:00 – 21:00 ч.

Виж още:
февруари
12

Портрети, автопортрети и шаржове в Музея на хумора и сатирата

Габрово
Възможно ли е да видите на едно място Чудомир, Алеко Константинов, Радой Ралин, Тодор Колев,...
август
31

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

София
Събитието ще се състои на 31 август пред катедралния храм "Свети Александър Невски", днес...
юли
16

Vola open air с ново издание през 2021 година

България
Известни са вече датите за осмото издание на музикалния фестивал Vola open air 2021, който...
декември
01

Включи се в "Купата на героите"

България
Тази година най-голямата платформа за правене на добро в България - TimeHeroes.org, постави...
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
юли
11

Wardruna с концерт в България през 2021 г.

Пловдив
Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik е композитор за саундтрака на...
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
Cъбития

Мисъл на деня