Събития

Съпреживяване на дивото – фотографска изложба на Богдан Боев и Ивайло Зафиров

юли
От
22
август
До
12
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
18:00

През последните няколко години снимането на дива природа в България се превърна в едно популярно занимание, към което все повече фотографи – професионални или любители – насочват своето внимание.

Съпреживейте дивото с Богдан Боев

В тази област възможностите постоянно се увеличават и интересните и добри резултати не закъсняват. Българската природа предоставя изключително обещаващи условия за това занимание, а свободното пътуване извън граница среща обективите на български фотографи с едни от най-екзотичните и любопитни кътчета на света.

Категорично се оформят определени посоки и тенденции, отделни групи растителни или животински видове безспорно стават модерни и все повече привличат интереса.

Снимането на дива природа е свързано с емоционално преживяване, откривателство и немалка доза късмет, но е възможно благодарение на комплексни знания и умения, които да не го трансформират в отрицателна намеса върху биологичното разнообразие.

"Съпреживяване на дивото" е дългосрочен проект на галерия Little Bird Place, замислен с намерението всяка година галерията да представя изложба, посветена на фотографията на дива природа.

Основната идея се изразява в презентиране на различни автори, в проследяване на определени теми, посоки и тенденции, в подкрепа на определени каузи и инициативи, свързани с наблюдението, изучаването и фотографирането на биоразнообразието, но най-вече това е една възможност за съпреживяване на дивата природа, благодарение на представените произведения.

Изявите на Богдан Боев и Ивайло Зафиров имат специално място в този все по-ясно обособяващ се жанр, а имената на двамата автори са отдавна и добре известни в общността на фотографите на дива природа.

Благодарение на отлични познания, на търпение, постоянство, индивидуален поглед и отношение към света, техните фотографии отдавна надхвърлят илюстративния характер, превръщайки се в произведения със забележителни художествени качества, произведения, изразяващи много повече от документирането на конкретен вид.

Те майсторски визуализират удоволствието от съприкосновение с природата и изразяват лично преживяване, възпроизвеждат състояния, изграждат един визуален разказ за света на дивите животни, дават ни възможност да бъдем много близо до него, свят често непознат, винаги суров и непринуден.

Обединяването на двамата автори в изложба е щастлива възможност за докосване до този свят. Представените фотографии пресъздават частица от изключително разнообразната природа на Балканите – една, за щастие, все още относително съхранена със своите природни местообитания територия на европейския континент.

В изложбата безспорно изпъкват птиците, които предоставят възможност за безкрайни експерименти, превръщат се в едни от най-изразителните обекти, а тяхното снимане е истинско изпитание на търпението. Всяка фотография е награда за положено усилие, безценен миг сред много кадри.

Произведенията въздействат, разбира се, до голяма степен с представения биологичен вид, но същевременно човек остава впечатлен от магията на уловения момент и природно състояние, от брилянтното техническо изпълнение, запечатания конфликт, поглед, ракурс, светлина.

Именно тези качества определят художествения характер на творбите, напуснали вече територията на документалното заснемане. Не на последно място фотографиите са личен жест, възможност за съпреживяване на дивото и послание за размисъл върху крехкия баланс в природата, баланс, който човек много лесно може да наруши, навлизайки в този удивителен свят.

Куратор: Любен Домозетски

22.07.2020 – 12.08.2020

Откриване 

Вернисаж: 22.07 (сряда), 18:00 – 21:00 ч.

Виж още:
ноември
13

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Един изключителен празник за сетивата предстои за многобройните почитатели на оперната класика и...
юли
14

Изложбата "Цветя за медиците" в Двореца

Националната галерия, София
Изложбата "Цветя за медиците" представя избрани творби от фондовете на Националната галерия,...
юли
23

Кристо и Жан-Клод: Три творби от три частни колекции в България

Квадрат 500, София
Благодарение на партньорството с трима частни български колекционери на съвременно изкуство, в...
август
20

Юбилейно издание на "Капана фест" 2020

Пловдив
10-то юбилейно издание на "Капана фест" ще се проведе от 20 до 23 август в Пловдив
август
13

Георги Георгиев – Jorrras: Хотел 2

Галерия +359, София
В новия си проект, продължение на ХОТЕЛ 1, Георги Георгиев- Jorrras продължава своите изследвания...
юни
21

Fluca: Австрийски културен павилион открива своята сцена в Пловдив

Пловдив
Лъскавата мобилна кутия за изкуство и култура в сърцето на Пловдив стартира своята програма на 21...
август
11

Изложба живопис "Урок по астрономия"

Арт Галерия Le Papillon, Варна
Арт галерия Le Papillon ще срещне почитателите на съвременното изобразително изкуство с...
юли
01

Фотоизложба "Memento mori"

Двореца, София
Мemento Mori ("Помни, че си смъртен") е наименованието на изложбата, с която се открива седмото...
септември
01

36-ото издание на Аполония ще оживи Созопол с разнообразна програма

Созопол
Влади Ампов – Графа и група "Фондацията" са само част от любимите български...
Cъбития

Мисъл на деня