Събития

Синелибри 2020 с прожекции в два формата: на живо и онлайн

октомври
От
18
ноември
До
08
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
10:00

Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри тази година ще омагьоса публиката с литературни сюжети, претворени на екрана.

Фестивалът ще се състои между 18 октомври и 8 ноември под мотото "Възпитание на чувствата". Освен София домакини на събитията ще бъдат градовете Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Благоевград.

Поради усложнената обстановка в резултат от разпространението на коронавируса фестивалът адаптира значителна част от програмата си за паралелно излъчване онлайн чрез платформата Neterra TV+, която от август е с нов облик и по-богато съдържание, като някои от заглавията ще бъдат достъпни само онлайн.

Това дава широк достъп до филмовите събития и се явява реверанс към всички зрители и ценители на литературните адаптации от по-уязвимите обществени групи, за които предвиждаме специални пакетни цени. При строго съблюдаване на здравните мерки ще се проведат вълнуващи срещи на живо със специалните гости на фестивала във всички посочени градове.

С мотото "Възпитание на чувствата" Синелибри отдава почит на един от най-влиятелните френски писатели на XIX век - Гюстав Флобер. Стогодишнината от рождението на непрежалимия виртуоз на словото Валери Петров ще бъде чудесен повод да съберем негови почитатели от всички възрасти.

Ще отбележим 10-ата годишнина от смъртта на Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго, чиито находчиви алегории звучат смайващо актуално и днес.

Програмата предвижда още честване на 250 години от рождението на гениалния немски композитор Лудвиг ван Бетовен и 40 години от трагичната смърт на вечния "бийтъл" и мечтател Джон Ленън.

Кинозаглавията тази година ще бъдат разпределени в няколко модула, обединени от слогана "Възпитание на чувствата". Секцията с филми, които се състезават за голямата награда за литературна адаптация, носи заглавие "Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания".

Останалите модули са титулувани с оглед на жанровата специфика на филмите: "Доводите на сърцето", "Сънят на разума…", "Който няма чувство за хумор, няма чувства", "Музиката е стенограма на емоциите", "Мъдростта побеждава съдбата".

Лесно ще разпознаете секцията с документални филми, озаглавена "Когато фактите говорят…", както и българските екранизации, събрани условно под знаковата фраза "Само ти, сърце…". Фестивалът ще предложи и няколко "Кратки изкушения" - избрани късометражни филми, които също се уповават на литературни произведения.

Съпътстващата програма обещава бляскава поредица от галавечери на културите, които тази година приобщават творци от Франция, САЩ, Испания, Италия, Унгария, Дания, Португалия и Ирландия. Събитията ще се състоят с любезната подкрепа на посолствата на съответните държави.

Предстои да бъдат обявени авторитетното жури на международния конкурс за пълнометражен игрален филм, филмовите премиери, специалните гости на фестивала, темите и лекторите на образователните панели, които тази година ще се състоят под формата на уебинари и също ще бъдат разпространени онлайн.

Припомняме официалния видеоклип на шестото издание на Синелибри: https://www.youtube.com/watch?v=uEcdD7WpbDo

Вече са набрани кандидатите в конкурса за късометражен филм по мотиви от литературна творба. В журито влизат петима даровити артисти: Мартина Апостолова - актриса, Неда Морфова – режисьор, Стефан Денолюбов – актьор, Калоян Божилов – оператор, Петър Крумов - писател и режисьор.

Предвиден е награден фонд от 2000 лв. за победителя, осигурени от TatraTea, а празничната церемония по награждаване, съпроводена от прожекции на отличените филми, ще се проведе на 1 ноември 2020 г. Допълнителна информация ще намерите тук.

Синелибри 2020 ще се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален фонд "Култура", Национален филмов център, Фонд "Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Виж още:
юли
11

Wardruna с концерт в България през 2021 г.

Пловдив
Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik е композитор за саундтрака на...
ноември
13

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Един изключителен празник за сетивата предстои за многобройните почитатели на оперната класика и...
юни
19

Видео инсталацията "Альоша и котката"

Габрово
На габровската премиера публиката ще се срещне и с авторите – Камен Стоянов и Катарина...
октомври
03

Ателие Съвременно изкуство за деца

София
Участниците в ателието ще се "потопят" физически в материята на...
ноември
13

Откачалка нахлува само в кината в петък, 13

България
Този ноември се оглеждайте за Откачалка – оригинален и провокативен поглед към изключително...
октомври
02

Тролчета пристигат с " Турнето" през октомври

България
Тази есен ще бъде различна и много вълнуваща! Любимите ни цветни и щури приятели ще бъдат...
юни
19

В това време на едно друго място/100 години чешки комикс

София
Изложбата е резултат от съвместната работа на Чешките центрове в Европа, в партньорство с...
октомври
05

Премиера на "Броеница. Из гънките на паметта" от проф. Милена Цанева

София
"Броеница. Из гънките на паметта" е красива и неизбродима галерия от спомени - свидни...
октомври
03

"Времеубежище" в Пловдив - среща с Георги Господинов

Пловдив
Среща с Георги Господинов в рамките на Литературен фестивал "Пловдив чете" 2020.
Cъбития

Мисъл на деня