Събития

Sofia Biting Docs обявява "Код: мръсносиньо"

септември
От
27
октомври
До
03
МЯСТО
Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, София
ЧАС
19:00 - 20:30

Седмото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs стартира на 27 септември с премиерата на филма "Бялото братство и духовната школа на Рила" на режисьора Пламен Симеонов.

Филмът представя едно от най-значимите събития за братството - лятната духовна школа край Рилските езера. Ще получите искрените отговори на хора, които всяка година през август се качват на Рила, за да вземат участие в това духовно тайнство. Ще разберете повече за Паневритмията - танц, който синхронизира човек с вселенската хармония, ще се докоснете до много места, до които не е стигала камера и ще чуете любипитни истории от личните преживявания на всеки участник.

Тази година фестивалът ще премине под мотото "Код: мръсносиньо", провокирано от проблемите със замърсяването на водните пространства на планетата. "Водната" селекция включва българския филм "Море на вятъра", който представя историята на двама сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с пластмаса, балканската копродукция "Синьо сърце", която обръща внимание на дивите реки на Балканския полуостров, „Бистра вода” за група каякари, които имат за цел да плават в 23 реки, за да привлекат вниманието върху замърсяването на водите и "Далечни острови", който показва живота в най-северната и най-южната точка на Европа.

На 1 октомври в рамките на Sofia Biting Docs ще се състои премиерата на "Пясък в чекмедже" на режисьора Надя Йончева. Филмът е провокиран от популярните в епохата на нискотарифните авиокомпании заглавия като "Местата, които трябва да видим, преди да умрем” и предлага оригинална класация с топ дестинации, представени от Гинка Иванова, която се включва със свои кадри от тропиците. Зрителят пътешества не само из плажовете - "по хоризонталата", но и в незримото. За пътя "по вертикалата" разказват философът проф. Калин Янакиев и отец Добромир Димитров. Освен забавни мигове и размисли на тема пътешестване, създателите на филма се надяват да окуражат всички, които са склонни да повярват, че най-хубавото е скрито за очите.

В програмата на фестивала е и филмът "Място на силата", който показва автентичността на българското село Чушмелий в Украйна. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик - основният и най-доходоносен занаят на чушмелийци, зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването на българите в Бесарабия, да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи, да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави.

Сред останалите заглавия в програмата са "Бялата стрела" за пътешествието на един британец с Транссибирската железница, "В името на Конфуций" за идеята, която стои зад създаването на мрежата от китайски културни институти, "Вярната дума", който повдига въпроса за образованието в слабонаселените места и "Портрет на един панелен блок", който проследява събитията в един люлински панелен блок. Традиционно голяма част от прожекциите ще бъдат съпътствани с представяния на авторите и дискусии, провокирани от видяното на екрана.
Sofia Biting Docs ще продължи до 3 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема.

Виж още:
февруари
28

Представяне на книгата "Хитлер" от Иън Кършоу

София
Заповядайте на представянето на първи том на "Хитлер" от Иън Кършоу - смятаната за...
декември
27

Време е за шоу с "Котките"

България
"Котките" е световен феномен. Дойде време той да завладее и света на киното със спиращата...
февруари
14

"Соник: Филмът" завладява кината с гръм и трясък

България
От 14 февруари кината у нас ще бъдат разтресени от свръхскоростна премиера! Уникалният син...
януари
24

1917 в кината от 24 януари

България
С цели десет номинации за наградата "Оскар", включително за най-добър филм, режисура на Сам...
януари
23

Игри с очевидността и субективните ограничения

САМСИ, София
 Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на пърформанси включва...
февруари
26

Прозорец към детството

Квадрат 500, София
Националната галерия представя за първи изложба с проекти за графити на Nasimo, Sve, Esteo, Arsek...
февруари
07

Арт старт и лицата на новото българско изкуство

София
За четвърти пореден път галерия Credo Bonum и Гьоте-институт България се обединяват в търсенето...
ноември
21

Изложба "На 65 милиона години - камъкът" на Иван Русев

Квадрат 500, София
"На 65 милиона години – камъкът" е проект, чиято поява има логично обяснение след...
февруари
15

Семеен портрет - изложба на Димитър Генчев

Sariev Gallery, Пловдив
Галерия SARIEV, Пловдив представя самостоятелната изложба "Семеен портрет" на художника...
Cъбития

Мисъл на деня