Събития

Sofia Biting Docs обявява "Код: мръсносиньо"

септември
От
27
октомври
До
03
МЯСТО
Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, София
ЧАС
19:00 - 20:30

Седмото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs стартира на 27 септември с премиерата на филма "Бялото братство и духовната школа на Рила" на режисьора Пламен Симеонов.

Филмът представя едно от най-значимите събития за братството - лятната духовна школа край Рилските езера. Ще получите искрените отговори на хора, които всяка година през август се качват на Рила, за да вземат участие в това духовно тайнство. Ще разберете повече за Паневритмията - танц, който синхронизира човек с вселенската хармония, ще се докоснете до много места, до които не е стигала камера и ще чуете любипитни истории от личните преживявания на всеки участник.

Тази година фестивалът ще премине под мотото "Код: мръсносиньо", провокирано от проблемите със замърсяването на водните пространства на планетата. "Водната" селекция включва българския филм "Море на вятъра", който представя историята на двама сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с пластмаса, балканската копродукция "Синьо сърце", която обръща внимание на дивите реки на Балканския полуостров, „Бистра вода” за група каякари, които имат за цел да плават в 23 реки, за да привлекат вниманието върху замърсяването на водите и "Далечни острови", който показва живота в най-северната и най-южната точка на Европа.

На 1 октомври в рамките на Sofia Biting Docs ще се състои премиерата на "Пясък в чекмедже" на режисьора Надя Йончева. Филмът е провокиран от популярните в епохата на нискотарифните авиокомпании заглавия като "Местата, които трябва да видим, преди да умрем” и предлага оригинална класация с топ дестинации, представени от Гинка Иванова, която се включва със свои кадри от тропиците. Зрителят пътешества не само из плажовете - "по хоризонталата", но и в незримото. За пътя "по вертикалата" разказват философът проф. Калин Янакиев и отец Добромир Димитров. Освен забавни мигове и размисли на тема пътешестване, създателите на филма се надяват да окуражат всички, които са склонни да повярват, че най-хубавото е скрито за очите.

В програмата на фестивала е и филмът "Място на силата", който показва автентичността на българското село Чушмелий в Украйна. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик - основният и най-доходоносен занаят на чушмелийци, зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването на българите в Бесарабия, да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи, да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави.

Сред останалите заглавия в програмата са "Бялата стрела" за пътешествието на един британец с Транссибирската железница, "В името на Конфуций" за идеята, която стои зад създаването на мрежата от китайски културни институти, "Вярната дума", който повдига въпроса за образованието в слабонаселените места и "Портрет на един панелен блок", който проследява събитията в един люлински панелен блок. Традиционно голяма част от прожекциите ще бъдат съпътствани с представяния на авторите и дискусии, провокирани от видяното на екрана.
Sofia Biting Docs ще продължи до 3 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема.

Виж още:
ноември
30

Орлин Горанов & Акага

НДК, зала 1
Орлин Горанов и Акага с мащабно и цветно шоу на 30 ноември!
октомври
15

Поетичното четене на поета Пейчо Кънев

Клуб "Петното на Роршах", Пловдив
Пейчо Кънев е най-публикуваният съвременен български поет на английски с множество публикации в...
октомври
08

Изложба "София утре"

София
Изложбата ще покаже изчерпателно стъпките и начина на работа по инициативата, основните...
септември
18

Изложба "И в кротък унес чака тя…"

Софийска градска художествена галерия, София
Изложбата "И в кротък унес чака тя…" е посветена на 130 години от рождението на Иван...
октомври
16

Всичко било е насън...

SOFIA LIVE CLUB, София
Сякаш беше вчера, когато всички в един глас "сливахме дъха си" пеейки ембламатичното парче от...
ноември
27

Сигнал със специален клубен концерт в Music Jam

Kлуб Music Jam, София
В новият си проект "ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ 2019" групата ще поднесе на своите фенове 100 процента рок и...
октомври
02

Изложба "Вода и цвете"

Регионален исторически музей, София
Впечатляващата изложба "Вода и цвете" на известната авторка Йошико Ишикава ще гостува в...
ноември
23

Sonata Arctica

Music Jam Club
Sonata Arctica - финският мелодичен пауър метъл превзема Music Jam. Епични химни от Севера с...
декември
16

Lara Fabian - 50 World Tour

Арена Армеец
Харизматичната Lara Fabian ще посети България през декември 2019, като част от световното й турне...
Предстоящи събития

Мисъл на деня