Събития

The Freedom Factory

януари
От
23
февруари
До
17
МЯСТО
Шумен
НАЧАЛЕН ЧАС
18:00

Групова изложба съвременни творби на студенти и дипломанти от Факултета по изкуство и дизайн към Университета "Ян Евангелиста Пуркине" в Усти над Лабем.

Кураторът на изложбата Андреа Чербаческа съвместно съвместно с представените художници, Чешкия център в София, Посолството на Чешката република в София, Факултета по изкуство и дизайн към Университета "Ян Евангелиста Пуркине" в Усти над Лабем и Градската галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен сърдечно Ви канят на изложбата The Freedom Factory. Куратор на изложбата е Андреа Чербаческа. Графичен дизайн: Марек Булирж.

Кураторската концепция за изложбата The Freedom Factory представлява свободно продължение на проектите, занимаващи се с важни юбилейни годишнини, които са основна тема за по-голямата част от чешките образователни и културни институции през 2018 и 2019 година.

Целта на проекта е да представи в град Шумен актуалната художествена творба на студенти и дипломанти от Факултета по изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над Лабем заедно с местни художници, както и посредством изкуството да ги вдъхнови по въпроси свързани с развитието, образованието и устойчивостта на социално-културното, природното, а като резултат и в политическото пространство.

Основната и свързващата тема на изложбата е принципът на свободата, който се крепи на моралните ценности на всеки индивид, основаващи се на истината, хуманността, споделената отговорност, толерантността и разбирателството.

Избраните за проекта творци от Усти над Лабем са обединени често от провокативния характер на творбите им, както и от аналитичния подход, документирането и от рефлексивните художествени свидетелства най-вече по отношение на социалните и екологичните явления. При това не само що се отнася до региона на Усти, но и на национално и международно ниво. Всяка художествена творба по свой специфичен начин разкрива и критично коментира механизмите, които се крият зад обикновената, но често опустошителна всекидневна реалност.

Чрез изкуството те търсят отговори на въпросите, които се занимават с културно-историческите корени (тъй като, без знание на собствената история възниква дезориентация в настоящето и несигурно бъдеще), но и какво е въздействието на социалните инициативи върху околната среда. Творбите на представените в изложбата художници имат потенциала да привлекат вниманието и на художествената сцена, и на широката публика в Шумен и да ги провокират към включване в гражданския дебат и започването на открит диалог, който би довел до положителни резултати само при условие, че се спазват принципите за свобода на словото, толерантност към различното мнение и взаимно разбирателство.

Представени артисти: Карим ТаракийАнета Крупкова, художествена група DUNA (Ленка Балоунова, Франтишек Сватош, Ладислав Килар) съвместно с художника Cashanova Bulhar, Художествена група Krůtí směs R.I.P. (Ивана Зохова, Робин Сайдъл, Йозеф Малек), артистът Йозеф Малек  заедно с художничката Ева Пацалова, KOPRIVA, Виктор Петков, Горан Ангелов, Петьо Дамянов и Пламен Соломонски.

Изложбеният проект се организира с любезната подкрепа на следните институции: Чешки център София, Факултет по изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над ЛабемГрадска галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен, Посолството на Чешката република в СофияОбщина Шумен, Катедра "Визуални изкуства, теория и методика" към Педагогическия факултет на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", Славянско дружество "Васил Друмев", Радио Шумен.

С финансовата подкрепа на Министерството на културата на ЧР и дарение от компанията Pramacom Group, s.r.o.

Място на провеждане: Градската галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен

Дата:
От: 23.01.2019
До: 17.02.2019

Организатор: Чешкият център е съорганизатор на събитието

Виж още:
август
16

XII Фестивал на фолклорната носия - Жеравна 2019

Жеравна
Отворете старите ракли, извадете националните носии, облечете ги и им дайте нов живот. Доведете...
октомври
20

Феноменалната Сара Брайтман с концерт в България

НДК, зала 1
Прочута със своя диапазон от три октави и с инициирането на класическото кросоувър музикално...
ноември
15

Соня Йончева и Софийската филхармония

Зала "България"
Соня Йончева - българската прима, която покори света, пристига за концерт със Софийската...
декември
16

Lara Fabian - 50 World Tour

Арена Армеец
Харизматичната Lara Fabian ще посети България през декември 2019, като част от световното й турне...
септември
14

Майкъл Бубле в България

"Арена Армеец"
Майкъл Бубле (Michael Bublé) е канадски певец, текстописец, композитор, актьор и продуцент.
септември
17

Лили Иванова отново на Античния театър

Античният театър в Пловдив
Концерт на голямата прима на българската естрада на сцената на Античния театър!
октомври
22

Всичко - най-доброто от Мария Илиева

Зала 1, НДК
Кралицата на съвременната българска поп сцена представя новия си албум "Всичко - най-доброто от...
юли
11

Джаз певицата Мирослава Кацарова със седем летни концерта

България
След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на...
септември
04

Гледайте Джон Клийз на живо в София

НДК, зала 1
С черния си британски хумор, господин Клийз много често бива наричан "Кръстникът на...
Предстоящи събития

Мисъл на деня