Събития

The Freedom Factory

януари
От
23
февруари
До
17
МЯСТО
Шумен
НАЧАЛЕН ЧАС
18:00

Групова изложба съвременни творби на студенти и дипломанти от Факултета по изкуство и дизайн към Университета "Ян Евангелиста Пуркине" в Усти над Лабем.

Кураторът на изложбата Андреа Чербаческа съвместно съвместно с представените художници, Чешкия център в София, Посолството на Чешката република в София, Факултета по изкуство и дизайн към Университета "Ян Евангелиста Пуркине" в Усти над Лабем и Градската галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен сърдечно Ви канят на изложбата The Freedom Factory. Куратор на изложбата е Андреа Чербаческа. Графичен дизайн: Марек Булирж.

Кураторската концепция за изложбата The Freedom Factory представлява свободно продължение на проектите, занимаващи се с важни юбилейни годишнини, които са основна тема за по-голямата част от чешките образователни и културни институции през 2018 и 2019 година.

Целта на проекта е да представи в град Шумен актуалната художествена творба на студенти и дипломанти от Факултета по изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над Лабем заедно с местни художници, както и посредством изкуството да ги вдъхнови по въпроси свързани с развитието, образованието и устойчивостта на социално-културното, природното, а като резултат и в политическото пространство.

Основната и свързващата тема на изложбата е принципът на свободата, който се крепи на моралните ценности на всеки индивид, основаващи се на истината, хуманността, споделената отговорност, толерантността и разбирателството.

Избраните за проекта творци от Усти над Лабем са обединени често от провокативния характер на творбите им, както и от аналитичния подход, документирането и от рефлексивните художествени свидетелства най-вече по отношение на социалните и екологичните явления. При това не само що се отнася до региона на Усти, но и на национално и международно ниво. Всяка художествена творба по свой специфичен начин разкрива и критично коментира механизмите, които се крият зад обикновената, но често опустошителна всекидневна реалност.

Чрез изкуството те търсят отговори на въпросите, които се занимават с културно-историческите корени (тъй като, без знание на собствената история възниква дезориентация в настоящето и несигурно бъдеще), но и какво е въздействието на социалните инициативи върху околната среда. Творбите на представените в изложбата художници имат потенциала да привлекат вниманието и на художествената сцена, и на широката публика в Шумен и да ги провокират към включване в гражданския дебат и започването на открит диалог, който би довел до положителни резултати само при условие, че се спазват принципите за свобода на словото, толерантност към различното мнение и взаимно разбирателство.

Представени артисти: Карим ТаракийАнета Крупкова, художествена група DUNA (Ленка Балоунова, Франтишек Сватош, Ладислав Килар) съвместно с художника Cashanova Bulhar, Художествена група Krůtí směs R.I.P. (Ивана Зохова, Робин Сайдъл, Йозеф Малек), артистът Йозеф Малек  заедно с художничката Ева Пацалова, KOPRIVA, Виктор Петков, Горан Ангелов, Петьо Дамянов и Пламен Соломонски.

Изложбеният проект се организира с любезната подкрепа на следните институции: Чешки център София, Факултет по изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над ЛабемГрадска галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен, Посолството на Чешката република в СофияОбщина Шумен, Катедра "Визуални изкуства, теория и методика" към Педагогическия факултет на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", Славянско дружество "Васил Друмев", Радио Шумен.

С финансовата подкрепа на Министерството на културата на ЧР и дарение от компанията Pramacom Group, s.r.o.

Място на провеждане: Градската галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен

Дата:
От: 23.01.2019
До: 17.02.2019

Организатор: Чешкият център е съорганизатор на събитието

Виж още:
март
28

Sofi Tukker - Live in Sofia

Sofia Live Club, НДК
Популярното дуо от Ню Йорк - SOFI TUKKER, което мълниеносно покори класациите с дебютния си...
октомври
03

Eros Ramazzotti | Sofia

Арена Армеец
Eros Ramazzotti ще посети България през 2019 като част от световното турне Vita Ce...
април
19

Мариус Куркински - "Черното Пиле" - Представление № 100

Зала 1, НДК
Един от най-обичаните и талантливи български актьори - Мариус Куркински ще представи...
юни
06

Фалшив Герой - Класиката на Тодор Колев

Зала 1, НДК
В главната роля е самият Тодор Колев, когото сценаристът и режисьор Красимир Колев умело преплита...
февруари
27

Петър Денчев представя в София!

"Книгата"
Един мъж по следите на мистериозно среднощно изчезване, се връща по стъпките на своето и чуждото...
май
04

Лени Кравиц с концерт в София

Арена Армеец, София
Определян като един от най-успешните музиканти на нашето време, Лени Кравиц (Lenny Kravitz) има...
февруари
23

Музейни турове в Квадрат 500

Квадрат 500, София
Постоянната експозиция на Националната галерия представя най-значимите образци на българското...
април
01

Носителят на "Грами" Джошуа Бел и маестро Найден Тодоров

Зала "България", ул. "Аксаков" 1, София
Носителят на "Грами" и една от най-големите звезди в класическата музика Джошуа Бел се завръща в...
февруари
23

Victoria Georgieva New LIVE at Club MAZE

MAZE
Насладете се на концерта на VICTORIA / Victoria Georgieva със специалното участие на Joel...
Предстоящи събития

Мисъл на деня