Диетата на Ваня Червенкова - вредна ли е за здравето?

  • Сподели:
Диетата на Ваня Червенкова - вредна ли е за здравето?

Заедно с 90-дневната диета, диетата на Ваня Червенкова е най-популярната в интернет пространството. Известна е още и като "Докторската диета" или като "Диетата 6 по 2".

Какво представлява диетата на Ваня Червенкова

Диетата се базира на принципа на разделното хранене. Цикълът на диетата продължава 12 дни. Той включва 6 типа храна и всяка от тях се консумира два последователни дни:

Ден 1 и 2: Kартофи

Ден 3 и 4: Пиле

Ден 5 и 6: Салати

Ден 7 и 8: Риба

Ден 9 и 10: Плодове

Ден 11 и 12: Кисело мляко

Храната може да бъде приготвена по всякакъв начин – варена, печена, задушена, на пара, пържена. Няма ограничение в количествата, които приемате, но е добре да се хапва често и по малко. За подправяне на ястията може да се използва малко сол, малко зехтин и лимонов сок.

Разрешени са чаят и кафето, но без захар. Препоръчителен е приемът на много вода, но останалите безалкохолни, а също и алкохолни напитки не са позволени. Диетата може да се ползва за пречистване на организма и/или за отслабване.

След приключване на 12-дневения цикъл, той може да бъде повторен, в случай, че желаните килограми не са достигнати.

Как действа диетата на Ваня Червенкова

Според интернет обществото:

Диетата действа благодарение на приема на една и съща храна в продължение на 2 последователни дни. По този начин се улеснява разграждането на храната, тъй като тялото използва само един ензим за тази цел.

Приемът сутрин на гладно на 1 аспирин и 1 витамин C, улеснява преработването на храната, но задължително трябва да се консултирате с лекар дали това е подходящо за вас. Това не е задължително условие в спазването на диетата ,така че можете да го пропуснете.

Според логичното мислене:

Когато се приема еднообразна храна за по-голям период от време, се намаляват възможностите и начините да се изконсумират голям брой калории. Пример с "Ден 3 и 4: Пиле".

При положение, че консумирате само пилешко месо за целия ден, едва ли ще надхвърлите 1 килограм пиле, дори да положите старание в тази насока. 1 килограм пилешко филе съдържа ~1150 калории.

Нека сравним 1 килограм пилешко с често консумирано дневно меню.

Закуска: Тестена закуска или мюсли с мляко – 300 калории;

Обяд: Готвено ястие – 200-300 калории, салата или зеленчуци с добавена мазнина (олио и/или сирене) – 100-150 калории, безалкохолна напитка – 160 калории, десерт – 300-600 калории (средно 1000 калории);

Вечеря: Плод – 150-200 калории или 1/3 до 2/3 от храненето на обяд – 500-800 калории;

Междинно хранене: Солети, вафли, кроасани – 200-500 калории (1 брой).

Общо калории:  1800+

Като добавим алкохол и други напитки през деня като кафе или чай със захар, които често се комбинират и с вариантите от примерното междинно хранене, то калориите изключително лесно преминават 2200-2500 дневно.

Сега е достатъчно да вземем предвид, че 1 килограм е равен на 9000 калории, за да видим откъде идва ефектът на диетата. Допълнителен ефект от този тип хранене, който не трябва да се бърка с изгорени мазнини или свалени излишни килограми, идва от ограничаването на преработени храни, които съдържат изкуствено добавена сол.

Това позволява на тялото да се отърве от задържаната вода и бързо кантарът да покаже минус 2-5 килограма, а вие да се заблудите, че сте отслабнали още първите няколко дни. Този процес отнема повече време. Също така за здравословно отслабване се смята загубата от ~2-4 кг. на 2 седмици.

Какви резултати може да очаквате

Според Ваня Червенкова, след като спазвате 12 дневния цикъл два пъти, без почивка по между им, може да очаквате да свалите около 8-9 килограма.

Предимства и недостатъци 

Предимства на диетата на Ваня Червенкова:

Ще ограничите приема на калории, което от своя страна често довежда до загуба на килограми;

Заради приемът на по-малки количества храна в рамките на 1 цикъл, може да почувствате лекота в цялото тяло и най-вече в корема;

Избягването на преработени храни ще позволи да се изхвърли излишната вода от организма, което се свързва с редица здравословни ползи.

Недостатъци на диетата на Ваня Червенкова:

Недостиг на важни хранителни вещества

Ограничение на макронутриенти (протеини, въглехидрати и мазнини) за дни наред, може да доведе до загуба на мускулна маса (особено ако не се спортува) и дефицит на важни витамини и минерали, които да дадат негативно отражение върху здравето.

Загуба на мускулна маса и тонус

Повечето хора, които избират диетата на Ваня Червенкова и 90-дневната диета, предпочитат да не спортуват, а това е допълнителна предпоставка да се загубят освен мазнини, и малкото мускулна маса, която притежават.

Тази загуба, за човек, който не спортува, честодовежда и до вече обсъжданите негативи, а именно стрии, целулит, увиснала кожа и други.

Донякъде могат да бъдат избегнати тези странични ефекти от диетата, като включите дори минимални физически натоварвания.

Примери:

Тренировка в домашни условия за тяло тяло без екипировка

Тренировка в домашни условия за цяло тяло с 2 гирички

Планк Предизвикателство – изгради силни коремни мускули за 28 дни

Йо-йо ефект, стрии и целулит

Над 80% от хората отслабнали с диетата на Ваня Червенкова, после си връщат килограмите, но са загубили сериозно количество мускулна маса, сдобили са се с отпусната кожа, стрии и целулит.

Не случайно във фейсбук групите, свързани с докторската диета, най-често срещаната публикация гласи "Момичета, започвам диетата отново, кой е с мен".

Нещо, което прави кожата стегната и прибрана, както и придава оформен вид на тялото, е именно мускулната маса.

Основната идея на един добър хранителен режим е да се спазва за дълъг период от време, да ни научи на здравословни навици и на хранителна култура.

Формата и визията, в която се намираме, е отражение на нашите избори, които правим всеки ден. Върнем ли се на старите си навици, се връщаме и в старото си тяло.

Опасни съвети за здравето

Някои от съветите в диетата може да са изключително опасни за здравето и да доведат до перманентни последствия. Например приемът на гладно на аспирин и витамин C, може да се окаже предпоставка за развитие на язва.

Хормонални проблеми

Бързото преминаване от прием на много калории към прием на много малко, може да повлияе негативно на хормоните и да забави метаболизма ви.

Съвети, в които липсва всякаква логика:

Според диетата е важно да няма смесване на храни, но в същото време се използват такива, които не се вписват в принципите на разделното хранене като киселото мляко, готвенето на месо с мазнина, овкусяването на салати с мазнина и др.;

Позволява се пържено пилешко, но не и панирано;

Според диетата не се допуска алкохол, но веднъж в рамките на 12-дневния модул могат да се пийнат няколко глътки сухо бяло вино, ако има повод за това (буквален цитат);

За много хора това, че се позволява да се приготвят храните чрез пържене, не се вписва в представите им за здравословно хранене.

Мнения и реални резултати на хора изпробвали диетата 6 по 2 на Ваня Червенкова

Радостина Христова: "Диетата на Ваня Червенкова е монодиета и с нея се постига сваляне на килограми за кратък период. Минус е, че спирайки диетата си възвръщаш свалените килограми бързо."

Теодора Рангелова: "Достатъчно ми беше да прочета какво включва тази „диета“и да ми стане ясно,че това е поредната глупост подлагаща организма на стрес. А за "резултатите" и последствията от това няма да говоря. И все пак всеки сам си решава на ,какво е способен да подложи тялото си."

Виолета Ковачева: "Аз лично съм я правила няколко пъти с доста добър резултат. За възвръщането на кг. , ако се тъпчеш след това с всякакви боклуци, нормално е да възвърнеш кг. Аз връщам до 2 кг. от загубените 8 , като се върнах към нормалния режим на хранене."

Цветелина Аралова в отговор на Виолета Ковачева: "Самият факт, че сте я правила няколко пъти, е достатъчно красноречив…"

Марина Радева-Кръстева: "Аз съм я правила, но без резултат. А все имах да свалям по минимум 10 кг. За моят организъм вече знам, че никакви диети не работят. Спорт и изчистено хранене само ми помагат."

–  "Яде се една и съща храна, картофи, пиле, салата – цели два дни подред, без подправки. Тази диета, както и разделното хранене имат ефект, но не заради ‘логиката’ предлагана от тези които я предлагат. Нека погледнем какво казват те: По този начин се улеснява разграждането на храната, тъй като тялото използва само един ензим за тази цел."

Всъщност милиони години еволюция водят до разделяне на ензимите в нашето тяло в различни органи – едни са в стомаха, други в тънките черва – няма проблем да се консумират храни от различни групи заедно, освен ако нямате някакво стомашно-чревно заболяване.

Защо тази диета работи тогава? Еднообразна и неподправена храна води до загуба на апетит. Известно е, че има т.нар. магически комбинации и пропорции, които те карат да се нахвърляш на храна от определен тип – например комбинация от сладко и мазно (торта); солено; мазно и въглехидратно – пържени картофи; белтъчно, солено и мазно – пържола и т.н.

Това е основано на фактът, че в природата такива храни са предпочитани за оцеляване – т.е. с по-малък обем – повече калории и амино-киселини. Солта е интересен феномен – ако се яде безсолно – ядем по-малко. Същото ако разделим мазинините от въглехидратите и белтъците. Проблемът е …че не е вкусно. Този проблем е превърнат в решение от тази диета."

Дияна Михайлова: "Ако имаш доста килограми вповече на първата врътка сваляш около 5-6 кг има и случаи на повече и на втората останалото и така я правят доколкото знам, докато не свалят всичко излишно. Доста трудно и бавно става ако имаш някакви си 4-5кг за сваляне и е ужасно досадно, особено е голяма мъка на двата дни риба, в който аз лично щях да повърна още на първия. Най-добрите резултати за мен са спорт и здравословно хранене, тия диети.. не вършат особена работа или поне не за дълго."

Петя Илиева: "С диетата се отслабва но зависи как си се хранил преди. Аз лично не мога да я спазвам. Никога не съм мислила че ако ям любима храна два дни ще ми се повръща чак от нея. За мен това е най големия проблем. Другия че в дните с картофи получавам адски газове и подуване на корема."

Бисер Велиславов: "Само се замислете в какъв дефицид на макро и микро нутриенди се поставяте, избирайки подобно хранене. Особено ако не използвате хранителни добавки. За хората, които просто искат да свалят тегло, без да се интересуват от тонуса и здравето си е окей. Но за тези, които целят рекомпозиция на тялото и поддържане на висок тонус, не е."

Ива Георгиева: "Аз се опитах и на първия картофен се отказах още на обед. Но имам приятелка, която я пази няколко месеца, действително свали около 12 кг, но в момента, в който я спря всичко се върна обратно, даже и отгоре. Чувала съм, че след това ако искаш да запазиш резултата, трябва и занапред да се храниш разделно, но нищо не мога да кажа от първо лице. Най-добрия вариант и според мен е правилно хранене и ако няма за цел да прави тяло – умерено натоварване за поддръжка."

Дени Каменова: "Аз лично опитах да я спазвам миналата пролет. Но не беше моя режим. Чувствах се като парцал, виеше ми се свят, а съм я спазвала почти стриктно, пиех страшно много вода. Отказах се още след първата врътка, както го казват. Членувах в групата към тази диета, за да следя за полезни съвети, мнения.

Според мен това с аспирина е пълна глупост. Който е по – запознат, може да ме оспори, нямам нищо против. Но личното ми мнение е, че всяко лекарство, освен ако не е изрично предписано да е на гладно, дразни стомаха и по – скоро би навредил, от колкото да помогне. Затова не го пиех. Изобщо лично за себе си не бих повторила такъв режим.

Но в никакъв случай не бих казала, че не работи, тъй като не стигнах до края, за да видя какъвто и да е резултат. Моя приятелка е отслабнала чрез тази диета. Имаше доста излишни килограми след второ раждане. Сега изглежда страхотно. Но както всяка диета – при едни работи, при други не…"

Даниел Славов: "Аз съм за такава диета, но зависи от целите. Все пак нашите пра деди са убивали един мамут и 3-4 дни са яли само от него и са се размножавали повече от днешните хора. Дефицитът поражда търсене на вещества от тялото и креативност, за да се намерят. Системно преяждане и микс от 30-40 храни за един ден не е ОК също. Но това не е диета, която да се пази над 6 седмици, дори и от много калени на диети хора."

Ивалина Александрова: "Безсмислена диета, защото като приключи пак се връщаш към стария си начин на хранене и се връщат килограмите. От доста години се лутах и спазвах всякакви диети, винаги килограмите се възвръщаха. Едва когато промених изцяло начина си на хранене, без диети и гладуване, а заместване на вредните храни с полезни, редовно спортуване и видях ефекта."

Ивалина Александрова: „Не знам как може да вярват хората, че тази диета помага, след като самата Ваня Червенкова ми изглежда пълна."

Цветелина Аралова: "Аз съм твърдо против монодиетите. Нито водят до промяна на хранителните навици, нито дават полезен ефект върху организма. Особено вредни са за женския хормонален баланс и за метаболизма; създават дефицити на микро- и макронутриенти и въобще… :) а за тези, които са доволни, че свалят – еми разбира се, че сваляте като се намирате в постоянен калориен дефицит! Както може да се досетите, опит от първа ръка с тази диета нямам (и няма и да имам), но не съм виждала никога осъзнат, информиран и интересуващ се от здравето си човек да я прави."

Опции освен диетата на Ваня Червенкова

Плавен преход в приема на калории е много по-здравословна крачка, отколкото преминаването от режим, в който не спазвате каквито и да е ограничения, към "лекарската диета". Първата крачка, която може да направите, е да въведете малки здравословни замени.

Подобни замени са:

- Консумация на повече вода вместо други напитки (над 3 литра);

- Стевия подсладител и канела вместо захар;

- Цял плод вместо натурален или изцеден сок;

- Овесени палачинки вместо от брашно;

- Чаша червено вино вместо бира или калоричен коктейл;

- Пълнозърнести храни вместо преработените им версии;

- Овесени ядки вместо мюсли и зърнени миксове;

- Горчица вместо майонеза;

- Сурови ядки вместо печени с добавена сол;

- Шарлан (по-достъпна версия) или зехтин вместо рафинирано олио; По-често печено и варено вместо пържено;

- Микс от подправки и калиева/хималайска сол вместо обикновена;

- Оризовки вместо чипс или снакс;

- Консумация на храна доколкото се чувствате сити, а не докато се изпразни чинията.

Тези малки замени биха били повече от достатъчни, за да придвижат нещата в положителна насока, но без стреса, ограниченията и евентуалните нежелани странични ефекти от диетата на Ваня Червенкова.

С тях също ще загубите бързи килограми в началото – отново както беше споменато по-рано в статията, заради редуцирането на сол и натрий, които са основен отговорник за баланса и количеството съхранена вода в тялото.

Но в същото време ще се чувствате по-жизнени и енергични, отслабването ще е по-здравословно, няма да загубите голям % от мускулната си маса и след това при желание лесно ще надградите постигнатото.

Съчетаването на предложените замени, дори с минимална физическа активност, биха гарантирали постигането на по-бързи, по-задоволителни и по-здравословни резултати, както и тяхното задържане.

Дори не е нужно да тренирате във фитнес, в домашни условия също може да провеждате ефективни тренировки.

Заключение

Наложете си тези промени за една седмица и съм сигурен, че резултатите ще ви мотивират да искате да постигнете повече. Тогава може да се обърнете към специалист, който да ви насочи към добре балансиран хранителен режим, отговарящ на възможностите ви, лични предпочитания, опит с диети и здравословно състояние.

Още от Станимир Михов може да прочетете в stanimirmihov.com.