Опасно елегантно

  • Сподели:
Опасно елегантно

Късно е. Тихо е. Единственият шум, който се чува е кънтящият звук на високите ми токчета. С чанта в ръка, жълта роза и плакат на Одри Хепбърн повтарям на себе си: „ Не ти е студено, не ти е студено...”. Автомобил със зашеметяващо силни светлини кара срещу мен. Неволно станах свидетел на заформящо се торнадо с примеси от уличен прахоляк, найлонови торбички и неизметени есенни листа. В желанието си да забързам крачката, направих грешната. Уви! Прибрах се вкъщи с изкълчен глезен. А в шкафа за обувки прибрах поредното счупено токче.

Опасно елегантно

Снимка: tumblr.com

Защо жените носят високи токчета? Поколения наред те са били символ на изтънченост и женственост, но винаги ли е било така? Историята твърди друго. Чифт високи обувки някога са били важен аксесоар в аутфита на мъжете.

Елегантни, секси, провокативни - високите токчета са всичко това, но дори и най-запалените им фенове не смеят да твърдят, че са практични.

Съветът, който всяка млада дама получава преди да нахлузи опасно елегантното е:  „Стой далеч от трева, заледени площи, стъклен под и павета”. Често токчето остава заклещено някъде, а липсващата му половинка броди по улиците. Те са толкова неудобни, сякаш изобщо не са били създадени за ходене. Истината е, че не са били. Ако не, за да ходят с тях тогава за какво са се използвали?

Опасно елегантно

Снимка: bbc.com

През XVI век токчетата са били носени като допълнение към облеклото за яздене. През XVII век, Персийската армия праща свои кавалеристи срещу Отоманската империя. Всички те носят високи токчета, не за да смаят врага си, а защото се е твърдяло, че те подобряват бойния им стил.

Опасно елегантно

Снимка: ericrobersonmusic.com

Елизабет Семелхак от музея за обувки в Торонто казва пред BBC: "Когато войникът се изправи на стремето, токчето му помага да запази по-добро равновесие и да се прицели по-точно с лъка и стрелата".

Привлечени от екзотичния Персийски стил, европейците осиновяват високите токчета. В желанието си да изглеждат „по-мъжествени” богатите аристократи стават неразделни с новата си придобивка. Сериозно! Не се шегувам!

Опасно елегантно

Снимка: mensheels.tumblr.com

Височината на токчето се променя. Добавя се червена боя, символ на войната и съвсем скоро високите обувки се превръщат в еталон за стил сред мъжете. Известните обувки с червена подметка на Кристиян Луботин печелят вдъхновение от френския Крал Луи XIV, считан за определящ модните трендове през XVII век. Той приема закон, който гласи, че само привилегированите от кралския двор имат право да носят обувките с червената подметка.

Тези обувки били изключително неудобни за придвижване от точка А до точка Б. Но... така или иначе аристократите не се славят с дългите си разходки по калните улички в средата на XVII век.

Опасно елегантно

Луис XIV, Франция. Снимка: ericrobersonmusic.com

Защо тогава мъжете спират да носят тази толкова емблематична притурка? И защо не жените? Вероятно снобските изказвания за този толкова непрактичен стил имат вина за това.

С настъпването на Просвещението хората приемат по-рационалното мислене. Мъжете се отказват от красивия и извисен външен вид и приемат по-практичен, прост и функциониращ. Високите токчета, цветните платове и божествената елегантност правят място на черна униформа, демокрация и буржоазна етика.

Промяната към повече практичност не се отнася за двата пола, обаче. Жените са смятани за по-емоционални, чувствителни и необразовани. Те продължили да носят вече глупавите и немодерни високи токчета.

Хммм...тук би следвало да оставя място за конфузна тишина!

Питате се как от аксесоар за глупавите и необразовани, високите токчета се превръщат в мощен сексуален стимулант? Смята се, че порнографиите през XIX век придават тази секс привлекателност на високите обувки, поставяйки ги на краката на голите модели за направата на мръсни пощенски Викториански картички.

Опасно елегантно

Френска „еротична” пощенска картичка, често купувана от американски туристи. Снимка: tribalmind.blogspot.com

И така, момичета нека се върнем на въпроса в началото. Защо носим високи обувки? Защото сме глупачки, казва историята. Но не може да се отрече: опасно елегантни „глупачки”.

Опасно елегантно

Снимка: tumblr.com