цветно

10 стъпки за освобождаване на напрежението във връзката

Снимка: StarFlames / Pixabay.com

Всяко съвместно съжителство преминава задължително през периоди на нарастващо напрежение. Близостта е изпитание, при което е неизбежен сблъсъкът на убеждения, навици, его. Кризите винаги са знак, че са се насъбрали неразрешени проблеми и неизказани чувства.

Ежедневните битовизми са малките предизвикателства на повърхността, които тестват нивото ни на толерантност и духовна осъзнатост. Зад всеки конфликт (колкото и маловажен да е поводът) стоят някакви страхове, неудовлетворени личностни потребности, стари травми, недоразумения в комуникацията и субективно тълкуване на реалността.

Всеки вижда света през филтъра на собствените си убеждения, представи и очаквания. Всеки носи в себе си заучени в детството подсъзнателни програми, които определят поведението му. Всичко това нямаше да усложнява толкова живота ни, ако умеехме да изразяваме искрено чувствата си. Но изобщо не го умеем.

Когато сме били деца сме казвали на глас страховете и желанията си, изразявали сме открито всяка емоция, но постепенно сме изградили защитни стени около себе си. И сега, когато трябва да общуваме, се налага да го правим търсейки някакви пролуки в тях.

Често имаме чувството, че се удряме в стена, когато искаме да достигнем до душата на другия и е много вероятно той да има същото усещане за нас.

Събарянето на тези стени изисква смелост, осъзнатост и упоритост. Наградата е чувство за свобода и собствена автентичност. Да казваш открито какво мислиш и чувстваш (без отлагане във времето) е пътят към вътрешен мир и различно качество на живот.

И така, как можем да помогнем на любовта си да оцелее, когато въздухът вкъщи е изпълнен с хвърчащи обвинения или тежко мълчание, а може би вече летятт и чинии…?

Дори последното да е вярно за вашата връзка, не е задължително любовта да си е отишла. Най-вероятно тя си е дълбоко във вас, но се задъхва от тежестта на неизразени негативни чувства и емоции, които сте складирали във времето.

Най-отгоре на повърхността е гневът. Под него са болката и тъгата, под тях са страховете. Ако пласт по пласт изчистим всички тези тежки чувства, ще открием че са останали любовта и радостта.

Чистенето става чрез изразяване на чувствата и тяхното осъзнаване. То е процес, който може да отнеме месеци. Следващите десет конкретни стъпки биха били добро начало.

10 конкретни стъпки за освобождаване на напрежението във връзката:

10. Споразумение за своевременно и добронамерено изразяване на чувства

Тази стъпка изисква известно ниво на осъзнатост. Изисква себепознание и способност да се самонаблюдаваме, а също и кураж да се откажем от предпазните маски и стени. Изисква добронамереност и дипломатичност, за да изразяваме открито чувствата си, без да нараняваме другия, което наистина е трудно.

Но усилията абсолютно си заслужават. Ако спазваме това споразумение, любовта ни повече няма да бъде затрупвана с гняв, страхове и недоизказани обвинения. Резултатът е чувство за свобода и реабилитирана собствена идентичност, истински жива любов, споделеност и близост.

Ако обичаме осъзнато и имаме смелостта да отворим душата си, любовта ни не само няма да си отиде, а ще става все по-силна, минавайки на по-високи нива.

Повече за любовта и начините да я запазим можете да прочетете в книгата "Какво се случва с любовта?"

Снимка: StarFlames / Pixabay.com 

Източник: Стела Даскалова

Cъбития

Мисъл на деня