цветно

10 стъпки за освобождаване на напрежението във връзката

Снимка: StarFlames / Pixabay.com

Всяко съвместно съжителство преминава задължително през периоди на нарастващо напрежение. Близостта е изпитание, при което е неизбежен сблъсъкът на убеждения, навици, его. Кризите винаги са знак, че са се насъбрали неразрешени проблеми и неизказани чувства.

Ежедневните битовизми са малките предизвикателства на повърхността, които тестват нивото ни на толерантност и духовна осъзнатост. Зад всеки конфликт (колкото и маловажен да е поводът) стоят някакви страхове, неудовлетворени личностни потребности, стари травми, недоразумения в комуникацията и субективно тълкуване на реалността.

Всеки вижда света през филтъра на собствените си убеждения, представи и очаквания. Всеки носи в себе си заучени в детството подсъзнателни програми, които определят поведението му. Всичко това нямаше да усложнява толкова живота ни, ако умеехме да изразяваме искрено чувствата си. Но изобщо не го умеем.

Когато сме били деца сме казвали на глас страховете и желанията си, изразявали сме открито всяка емоция, но постепенно сме изградили защитни стени около себе си. И сега, когато трябва да общуваме, се налага да го правим търсейки някакви пролуки в тях.

Често имаме чувството, че се удряме в стена, когато искаме да достигнем до душата на другия и е много вероятно той да има същото усещане за нас.

Събарянето на тези стени изисква смелост, осъзнатост и упоритост. Наградата е чувство за свобода и собствена автентичност. Да казваш открито какво мислиш и чувстваш (без отлагане във времето) е пътят към вътрешен мир и различно качество на живот.

И така, как можем да помогнем на любовта си да оцелее, когато въздухът вкъщи е изпълнен с хвърчащи обвинения или тежко мълчание, а може би вече летятт и чинии…?

Дори последното да е вярно за вашата връзка, не е задължително любовта да си е отишла. Най-вероятно тя си е дълбоко във вас, но се задъхва от тежестта на неизразени негативни чувства и емоции, които сте складирали във времето.

Най-отгоре на повърхността е гневът. Под него са болката и тъгата, под тях са страховете. Ако пласт по пласт изчистим всички тези тежки чувства, ще открием че са останали любовта и радостта.

Чистенето става чрез изразяване на чувствата и тяхното осъзнаване. То е процес, който може да отнеме месеци. Следващите десет конкретни стъпки биха били добро начало.

10 конкретни стъпки за освобождаване на напрежението във връзката:

8. Преподреждане на приоритетите

В началото на всяка връзка забавленията са приоритет и всичко е наред. Защото любовта се храни с радост. После, с течение на времето, забравяме да се забавляваме и се фокусираме само върху задължения и страхове.

Спираме да храним душите си и любовта си. Дори понякога изобщо забравяме за нея… Сигурността (по-скоро илюзията за сигурност) ни прави мързеливи. Но в един момент изведнъж се сещаме, че я няма. Струва ни се, че любовта си е отишла.

Има един вселенски закон, че всяко нещо, в което не влагаме енергия, започва да се отдалечава от нас. Защото връзката между нас и нещото отслабва. И така, ако искаме щастлива връзка, е нужно да храним любовта и душите си с добра енергия, нужно е да не губим любовта от фокуса си и да я сложим на челно място в приоритетите си.

Снимка: chermitove / Pixabay.com

Източник: Стела Даскалова

Мисъл на деня