цветно

7 признака, че детето е готово за първи клас

Снимка: Kidaha / Pixabay.com

Кога да изпратим детето на училище? Ясно е, че когато навърши 7 години. Или пък 6? Психологът Анна Бикова посочва 7 признака, която показват, че детето е говото (или не) да започне училище:

Важно е това да не става по-рано от момента, когато детето ще е психологически готово за обучение! Имаше период, в който се смяташе, че ако детето може да чете и пише, то е готово за училище.

Не е сигурно. Детето може да не умее да чете и пише, но психологически да е готово за училище. Но е възможно да бъде и обратното: може да пише, може да чете, но въпреки това изобщо не е готово за училище.

4. Притежава определени навици за самостоятелност

Детето е готово за училище, ако притежава определени навици за самостоятелност. Може бързо да се преобуе и да се преоблече във физкултурния салон. Може бързо да хапне и да си върне чинията.

Може самостоятелно да отиде до тоалетната и задължително да си измие ръцете след това. Когато се готви за часа, акуратно да подреди учебника и тетрадките си на чина. Това са дреболии, но от това, доколко бързо и качествено се справя с тях детето, зависи отношението на учителя и съучениците му към него.

Из "Учениците на "мързеливата майка", издателство "Колибри"

Снимка: Kidaha / Pixabay.com

Мисъл на деня