цветно

7 признака, че детето е готово за първи клас

Снимка: Kidaha / Pixabay.com

Кога да изпратим детето на училище? Ясно е, че когато навърши 7 години. Или пък 6? Психологът Анна Бикова посочва 7 признака, която показват, че детето е говото (или не) да започне училище:

Важно е това да не става по-рано от момента, когато детето ще е психологически готово за обучение! Имаше период, в който се смяташе, че ако детето може да чете и пише, то е готово за училище.

Не е сигурно. Детето може да не умее да чете и пише, но психологически да е готово за училище. Но е възможно да бъде и обратното: може да пише, може да чете, но въпреки това изобщо не е готово за училище.

5. Може да различи важното от неважното в една задача

Детето е готово за училище, ако може да различи важното от неважното в една задача. В задачата за майката, която имала пет ябълки и раздала три от тях, е важен броят, а не цветът на ябълките.

За възрастните това е очевидно, но децата могат да мислят друго. Работим с първолаци, изпълняваме задача в тетрадките по информатика. Решавахме логическа задача, където чрез разсъждения трябваше от условието да се разбере кой предмет в какъв цвят да се оцвети. Обувките – в червен. Роклята – в зелен. Вероника оцветява всичко в зелено.

"Защо?" – питам. "Защото червените обувки не си подхождат със зеленото палто!" Отговорът е логичен, но условието е пренебрегнато: това, че трябва да се подбере комплект, момиченцето си е измислило само.

Това не е нестандартно решение, както може да ви се стори. Това е неразбиране на учебната задача.

Из "Учениците на "мързеливата майка", издателство "Колибри"

Снимка: Kidaha / Pixabay.com

Мисъл на деня