цветно

7 признака, че детето е готово за първи клас

Снимка: Kidaha / Pixabay.com

Кога да изпратим детето на училище? Ясно е, че когато навърши 7 години. Или пък 6? Психологът Анна Бикова посочва 7 признака, която показват, че детето е говото (или не) да започне училище:

Важно е това да не става по-рано от момента, когато детето ще е психологически готово за обучение! Имаше период, в който се смяташе, че ако детето може да чете и пише, то е готово за училище.

Не е сигурно. Детето може да не умее да чете и пише, но психологически да е готово за училище. Но е възможно да бъде и обратното: може да пише, може да чете, но въпреки това изобщо не е готово за училище.

6. Регулира поведението си

Детето е готово за училище, ако е в състояние да регулира поведението си. Ако е в състояние да седи четиресет минути на едно място. Не да скача от мястото си без разрешението на възрастния, не да излиза от класната стая, ако е недоволно от нещо.

В моя клас имаше едно момче, Ваня. Ваня бягаше. Обиждаше се и бягаше. Защото съм изпитала не него, а друго дете. Защото съм му направила забележка.

Да, има деца, които на "почти седем" притежават необходимата саморегулация на поведението. Но трябва да се ориентираме не по тях, не по статистическото мнозинство, не по съветите на познатите си, а по собственото си дете и неговите възможности.

Из "Учениците на "мързеливата майка", издателство "Колибри"

Снимка: Kidaha / Pixabay.com

Мисъл на деня