цветно

7 признака, че детето е готово за първи клас

Снимка: Kidaha / Pixabay.com

Кога да изпратим детето на училище? Ясно е, че когато навърши 7 години. Или пък 6? Психологът Анна Бикова посочва 7 признака, която показват, че детето е говото (или не) да започне училище:

Важно е това да не става по-рано от момента, когато детето ще е психологически готово за обучение! Имаше период, в който се смяташе, че ако детето може да чете и пише, то е готово за училище.

Не е сигурно. Детето може да не умее да чете и пише, но психологически да е готово за училище. Но е възможно да бъде и обратното: може да пише, може да чете, но въпреки това изобщо не е готово за училище.

7. Изпълнява не само интересните задачи, но и скучните

Детето е готово за училище, ако може да изпълнява не само интересните задачи, но и скучните, рутинните, като например да пише еднакви ченгелчета до края на реда.

В традиционното училище работи предимно простото правило: "Искам не искам – пиша и мълча". Звучи грубовато, категорично, но досега не съм срещала учител в традиционно училище, който ще каже: "Ако не искате, можете изобщо да не пишете".

Детето се учи да прави онова, което точно сега не желае, но трябва. Впрочем, това е необходим за живота навик. На възрастните твърде често им се налага да правят неща, които не желаят, но трябва.

Из "Учениците на "мързеливата майка", издателство "Колибри"

Снимка: Kidaha / Pixabay.com

Мисъл на деня