цветно

Дефицит на протеин: как да го разпознаем - 10 признака за недостиг

Снимка: pxhere.com

Протеините са едни от най-важните съставки в телата ни. Когато ги приемаме чрез храната си, ние си осигуряваме важни за организма аминокиселини – основните изграждащи елементи на тялото.

Но когато има недостиг на тези така важни хранителни вещества, организмът започва да изпраща сигнали, че нещо не е наред. Протеиновият недостиг може да е опасен за здравето и ако се появят голям брой симптоми, това означава, че трябва да промените диетата си.

В повечето случаи, за да се избегнат нездравословните и неприятни симптоми от недостиг на белтъчини, е достатъчно да се направят промени в начина на хранене.

Най-често протеините се асоциират с животински продукти, но в природата съществуват и други много добри източници на протеин, а именно растенията или растителните протеини.

Може би сте чували доктори и народни лечители да казват, че ключът към крепкото здраве е да можем да се "вслушваме" в тялото си. Което означава да се научим да слушаме, разпознаваме, разбираме и действаме адекватно, когато телата ни дават сигнали, че нещо липсва или не е наред.

В галерията ще откриете най-често срещаните симптоми при недостиг на протеин, как да ги разпознаете и какво може да направите, ако установите, че имате такъв.

По кое време да приемаме протеин?

Най-оптимален вариант е да разпределяте приема на протеин през целия ден, като консумирате белтъчини с всяко хранене.

След като сте уточнили оптималния прием на протеин, може да разделите получения резултат на броя хранения за деня.

Пример:

Изчислихме нуждата на спортуващ любител, който е 80 килограма. В хранителния му режим има 4 хранения дневно. Разделяме необходимия протеин дневно (176 грама) на броя хранения (4 хранения).

Калкулацията изглежда по следния начин: 176 (грама протеин за деня) / 4 (хранения за деня) = ~44 г протеин на всяко хранене.

Професионален съвет: не пропускайте да добавите източник на протеин към закуската си. Често срещана грешка е пълната липса на ценните белтъчини рано сутрин. Прием на протеин в комбинация с други храни ще ви помогне да стартирате деня си по най-добрия начин.

Примери за източници на белтъчини, които може да включите на закуска са яйца, обезмаслена извара, протеин на прах и др.

Накратко: най-добър вариант е да приемате протеин към всяко хранене в равномерни порции. Ако сте изчислили, че имате нужда от 100 грама протеин, а за деня консумирате 3 хранения, то се нуждаете от ~33 г протеин на всяко хранене.

За повече подобни материали посетете stanimirmihov.com.

Снимки: Pxhere.com

Мисъл на деня