цветно

Единствен по рода си

Безспорна истина е, че голите жени в рекламите са там, за да привличат мъжете. Жените от своя страна отдавна са със самочувствието, че са равни по права на мъжете и затова не е изненада за никого, че все повече реклами с добре разсъблечени мъже в тях виждат бял свят. Като е равноправие, нека да е на всички фронтове, иначе няма да е справедливо само мъжете да плакнат око с красиви мадами. Жените също не отказват да се полюбуват не едно красиво мъжко тяло, пък било то само в един рекламен клип. Мъжете харесват да виждат красиви женски крака или разголени гърди. Жените пък си падат по стегнати мъжки дупета и секси плочки на корема.

Ако жената отдавна е преекспонирана и използвана в рекламата, при мъжа нещата са по-различни. Образът на мъжа в рекламата е една неразработена златна мина, в която има какво още да се показва и разкрива. Отдавна мина времето, когато мъжът в рекламата влизаше само в ролята на мъжкаря - самец, рекламирайки цигари или водка за истински мъже или пък бира с мъжки характер. На представителите на силния пол им е трудно (дори невъзможно) да останат 24 часа силни, и на тях горките им се иска малко да се отпуснат и поглезят.

В днешния пъстър и различен свят мъжът с удоволствие играе роли, които преди това не са му били привични. Това намира и отражение в неговия рекламен образ. Съществуват няколко типажа, които показват различните лица на силния пол в рекламата:

Mъжът герой - този тип е номер едно във всичко: спорт, бизнес, политика, обикновения живот и бит, дори в любовта;

Мъжът приключенец и авантюрист - той без проблеми владее и покорява природните стихии и от нищо не се страхува;

Мъжът на градската метрополия - градският мъж с удоволствие се наслаждава на лукса и високия жизнен стандарт в многомилионните мегаполиси по света;

Семейният мъж - него често може да го видим безпроблемно да влиза в кожата на грижовен баща, любим съпруг, добър възпитател или готин треньор;

Мъжът, който храни семейството - на неговите здрави мъжки плещи пада цялата тежест около отглеждането, прехраната и издържането на многолюдното семейство, та даже и на цялата рода. Той е стожер, опора и закрилник за всички слаби и неоправдани;

Професионалистът - мъжът на работното място е обигран и ловък играч, блестящ със перфектния си професионализъм, високо образование и изискан стил;

Сексапилният мъж - той е мъжът мечта за всяка една жена по света. Той е чувствен, еротичен, горещ и много секси. Притежава съвършено тяло и ангелско лице - как да не си паднеш по него! 40% от рекламите, които експлоатират мъжкия образ показват точно този мъжки типаж. Така че, никои де не казва, че сексът вече не продава!

И като стана въпрос за секс, трябва да отбележим, че когато мъжът се третира като сексуален обект в рекламата, то той почти винаги е в подчинено положение на жената. В рекламното пространство мъжът е роб, а жената – господар. За това не е голяма изненада, че се натъкваме на цели хареми от мъже, които са създадени с единствената цел да забавляват жената, която отдавана се е превърнала в център на цялата рекламната индустрия. Проблемът за секса днес е прераснал в това кой и как ще има надмощие над другия. В реалния живот борбата все още не е приключила, но в рекламния свят жената е безапелационен победител от дълги години. Няма и изгледи това статукво скоро да бъде дори малко променено.

В началото на новото столетие процентът на рекламите с мъже са почти достигнали тези с представителите на нежния пол. Това изравняване между двата пола разбива на пух и прах маркетинг теорията, че повечето реклами за създадени за жени, защото те са по-добри купувачи. Мъжът също е толкова добър потребител, колкото и жената. Просто те, за разлика от жените, се водят от други мотиви. Мъжът може да обича една жена с очите си, но никога няма да прави покупка, доверявайки се само на външния вид. При срещата си с една красива жена, мъжете първо обръщат внимание на "опаковката", а след това, ако са достатъчно заинтригувани, може да тръгнат да откриват "съдържанието" или "душевната красота" на жената до себе си.

Когато пазарува мъжът прави обратното - първо се интересува от функционалността на стоката. Няма мъж по света, който ще си купи нещо, просто защото то е в любимия му цвят, на който не е могъл да устой. За мъжете логиката винаги е на първо място. Освен това, мъжът е купувач, който винаги знае какво иска и търси. Жените в 90% от случаите не знаят какво точно да си купят, те просто тръгват да позяпат по магазините под ръка с най-добрата си приятелка, и ако нещо им хване око, то си го купуват, нищо че след това може и да не го използват. И последно, не трябва да забравяме, че ако жените пазаруват повече, то е само, защото мъжете са им дали безконтролен достъп до техните кредитни карти.

Вижте още: Усещане за жена

Мисъл на деня