цветно

Модерното лице на Истанбул

Като запален пътешественик, обиколил почти цяла Европа, сигурно ще ви изненадам, споделяйки, че една от любимите ми дестинации е Истанбул. Мнозина, докоснали се до космополитния град ще се съгласят, че колкото и пъти да си ходил там, винаги има нещо ново и различно, което не си посещавал досега.

Почти съм сигурна, че други вече клатят скептично глава и промърворват „Нали съм ходил веднъж... преди 20 години? Какво толкова би могло да се види?” Преди да ви покажа модерното лице на Истанбул ще споделя, че моето първо пътуване до там беше с ветроходна яхта преди повече от две десетилетия и освен прословутия покрит пазар Капалъ Чарши (Kapalıçarşı), не си спомням кой знае какво друго.

Казват, че както паунът няма песен, но смайва с пъстрото си оперение, така и лалето няма аромат, ала пленява с красивите си цветове. Именно на този магнетизъм и завладяващо въздействие на цветовете залага Истанбулската община, организирайки за девети поред път Фестивала на лалето.

Тази година в Истанбул са засадени над 20 милиона лалета от 211 вида и освен в големите паркове, като Емирган, Йълдъз и Гюлхане, цветни лехи могат да се видят буквално навсякъде.

Cъбития

Мисъл на деня