цветно

Приказна разходка из Мианмар - I част

Снимка: Диана Маринова

Понякога Бог иска да си говорим – той на нас, ние на него. Пътешествие в Мианмар е един от тези разговори.

Това не е моето първо посещение в Мианмар. Предния път си казах – тази страна се развива много динамично, скоро няма да е същата, трябва да я посетя още веднъж, преди да се е променила така, че автентичното й очарование да е засенчено от сянката на съвремието.

И съм била права - намерих я променена, нова, с модерни сгради, все повече пътища, ученици с дънки, по-високи цени... Но това, което си остава са чудноватите пагоди, позлата и разкош, усмихнатите хора - очарованието на Мианмар, това е все още там - от хилядолетия и надявам се винаги ще бъде.

Мианмар обича да бъде това, което е. Заповядайте на виртуална разходка из тази приказна страна:

В близост е и храмът Ананда, носещ името на уважавания горещ привърженик и роднина на Буда. През голямото земетресение (1975г.), което е нанесло значителни щети на множество храмове, Ананда също е частично разрушен, но след това бива напълно възстановен.

Храмът е построен през 11-ти век от цар Кианцита, по разказ на осмина монаси, които са видели подобен храм в Хималаите. За да опишат нагледно историята те използвали психическите си възможности. Запленен от разказа царят построил Ананда, но след като завършил строителството, наредил да бъдат убити монасите, за да гарантира, че друга подобна постройка няма да бъде изградена. 

Приказна разходка из Мианмар - II част

Снимки: Диана Маринова

Cъбития

Мисъл на деня