цветно

Приказна разходка из Мианмар - I част

Снимка: Диана Маринова

Понякога Бог иска да си говорим – той на нас, ние на него. Пътешествие в Мианмар е един от тези разговори.

Това не е моето първо посещение в Мианмар. Предния път си казах – тази страна се развива много динамично, скоро няма да е същата, трябва да я посетя още веднъж, преди да се е променила така, че автентичното й очарование да е засенчено от сянката на съвремието.

И съм била права - намерих я променена, нова, с модерни сгради, все повече пътища, ученици с дънки, по-високи цени... Но това, което си остава са чудноватите пагоди, позлата и разкош, усмихнатите хора - очарованието на Мианмар, това е все още там - от хилядолетия и надявам се винаги ще бъде.

Мианмар обича да бъде това, което е. Заповядайте на виртуална разходка из тази приказна страна:

При предното ми посещение в Мианмар по улиците често се виждаха мъже, а и понякога жени, дъвчещи и плюещи "бител". Правителството от скоро провежда разяснителна кампания за вредата от прекомерната му употреба, която очевидна е доста успешна.

С над 30% е намаляла употребата на това вещество, което местните не оприличават на наркотик. Какво представлява бителът – зелено листо от едноименното растение, в което по подобие на малка сърмичка се свива смес от натрошена бителова ядка, кристали от вар, която придава червеният цвят на слюнката и малко тютюн.

Преди тази кампания, след многото случаи на канцарогенни болести по хранопровода, са се дъвчели по десетина сърмички на ден, сега средно по пет. Навсякъде по улиците може да видите стряскащи червени петна – това е изплютият след дъвчене бител. 

Приказна разходка из Мианмар - II част

Снимки: Диана Маринова

Cъбития

Мисъл на деня