цветно

Раят на няколко часа от София

Кавала, Гърция

В тази статия раят е Гърция и преди да разкрия местата, които ви препоръчвам да посетите, искам да направя кратко, но важно встъпление.

Аз не съм от хората, които хвалят всичко чуждо и принизяват българското. И преди да сте затворили тази статия с думите "Имаме си достатъчно райски места и в България, а достатъчно сме слушали за Гърция" ще побързам да ви съобщя – прави сте.

Родината ни изобилства от приказни места, сякаш излезли от филмите и може би човешкият живот е твърде кратък, за да обиколим всичките. И, да – слушали сме/чели сме толкова много за Гърция.

И все пак, когато преди седмица отидох за първи път там, бях приятно изненадана и очарована. А мисълта, че мога да се връщам в тези китни градчета, изобилстващи с морски пейзажи, когато си поискам, защото са близо, (за разлика от други дестинации, които съм посещавала, но изискват повече плануване, финанси, време) беше окриляваща.

Кавала

Сравнително голям град, разположен между морето и хълмовете, отново с много автомобили, малко места за паркиране, бих казала кошмарно движение, заведения, нагъчкани едно до друго и препълнени с хора, чиито разговори се преплитат в звук, наподобяващ жужене на рояк оси.

Освен това на всяка крачка чуваш българска реч. Може би се питате защо в такъв случай ви изпращам там? Причината е замъкът-крепост, който се извисява над града. За да стигнете до него, ще се изкачвате по тесни улички, пълни със старинни къщи, а гледката от върха си заслужава

Cъбития

Мисъл на деня