цветно

Топ 15 упражнения за корем в домашни условия - за начинаещи и средно напреднали

Снимки: stanimirmihov.com

Когато си помислим за коремната мускулатура, първото нещо за което почти винаги се сещаме са упражнения за корем, включващи безкраен брой коремни преси или повдигания на краката.

Всъщност истината за постигането на мечтаната коремна преса се крие в съвсем друга насока. Ако искате да научите най-ефективните упражнения, от които имате нужда, за да изваете перфектната коремна преса, продължете да четете.

Добре изразен и оформен six pack е сигурен знак, че взимате на сериозно абсолютно всеки аспект от фитнес начина на живот и не се страхувате от тежка работа – както в залата, така и в кухнята.

Освен че коремните мускули са най-желаната мускулна група сред начинаещи и напреднали, те имат и изключително важна роля в почти всяко упражнение или движение.

Поради тази причина, когато се мисли за коремната мускулатура е важно да се гледа на нея като едно цяло ядро, което работи заедно – коремните мускули са много повече от six pack или 6 плочки.

Всъщност тези мускули включват всичко от горната част на раменете до долната част на корема (lower abs). Също така включват и странични коремни мускули, известни като obliques (долната част на страничните коремни мускули) и serratus (горната част на страничните коремни мускули), както и долната част на кръста, която стабилизира гръбнака.

Изброените мускули имат връзка с абсолютно всяко движение, както от ежедневието, така и от тренировките.

Ето защо едни от най-добрите упражнения за корем са тези, които натоварват по-голяма част от коремната област едновременно и карат пресата да работи като едно цяло.

Упражнение за корем 13 - чистачка или махало (Windshield Wipers)

Чистачка или махало е упражнение за средно напреднали и напреднали фитнес ентусиасти. Упражнението позволява да се реализира силно натоварване върху косите коремни мускули, като междувременно "правите коремни мускули" са активирани изотонично през цялата серия. Движението се изпълнява бавно като са нужни между 3 и 5 секунди, за да се премине безопасно между ляво-среда-дясно.

Начин на изпълнение:

Легнете по гръб, поставете ръце до тялото по диагонал в страни.

Изправете краката си вертикално в една линия: таз, колене и глезени. (по възможност)

Стегнете торса и ръцете, за да получите стабилна основа.

Бавно започнете да спускате крака вляво, докато усетите леко опъване в косите коремни мускули (вдясно).

Спрете в желаната точка и бавно върнете към средата, за да спуснете в противоположната посока.

Направете го по-трудно:

Увеличете амплитудата на движението като в двете страни (лява и дясна) почти докосвате пода.

Изпълнявайте упражнението бавно и контролирано като се стараете да усещате напрежение в коремната преса през цялото време.

Не почивайте в нито една от трите позиции на упражнението.

Направете го по-лесно като не повдигате краката във въздуха, а ги поставите на пода.

Cъбития

Мисъл на деня