цветно

Виена - едно модерно кътче от съвременна Европа

Снимка: Лора Лукова

От векове Виена е позната като едно от най-големите културни средища на Европа, дала подслон и препитание на велики имена като Моцарт, Бетовен, Йохан Щраус баща и син, както и на първия психоаналитик в света - Зигмунт Фройд.

Днес този прекрасен град не само, че не е изгубил очарованието си, но е и един от най-проспериращите. За десета поредна година Виена оглавява класацията за най-добър град за живеене в света и освен това разполага с една от най-развитите и точни транспортни мрежи на Стария континент.

Виена си остава и една от най-предпочитаните дестинации за туристи от цялото земно кълбо, заради многобройните и разнообразни забележителности и атракции, които предлага.

Катедралата "Свети Стефан"

Ако сте били във Виена, но никога не сте се отбивали в катедралата "Свети Стефан", то може да се каже, че не сте видели нищо от австрийската столица. Масивната постройка на тази църква се издига на едноименния площад от векове и е символ на града.

Днес това е една от най-посещаваните забележителности във Виена. Първоначално е било планирано двете ѝ кули да бъдат еднакви. Макар северната кула да е видимо по-ниска, от наблюдателните площадки и на двете се разкрива впечатляваща гледка към града.

 

Снимки: Лора Лукова

Мисъл на деня