цветно

Виена - едно модерно кътче от съвременна Европа

Снимка: Лора Лукова

От векове Виена е позната като едно от най-големите културни средища на Европа, дала подслон и препитание на велики имена като Моцарт, Бетовен, Йохан Щраус баща и син, както и на първия психоаналитик в света - Зигмунт Фройд.

Днес този прекрасен град не само, че не е изгубил очарованието си, но е и един от най-проспериращите. За десета поредна година Виена оглавява класацията за най-добър град за живеене в света и освен това разполага с една от най-развитите и точни транспортни мрежи на Стария континент.

Виена си остава и една от най-предпочитаните дестинации за туристи от цялото земно кълбо, заради многобройните и разнообразни забележителности и атракции, които предлага.

Дворецът "Шонбрун"

В края на 17-ти век император Леополд I наел виден бароков архитект да конструира ловна хижа за сина му, принц Йозеф, а по-късно се превръща в имперска резиденция.

Освен на прекрасния дворец, посетителите могат да се насладят и на огромните градини, които заедно с двореца са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Снимки: Лора Лукова

Мисъл на деня