цветно

Виена - едно модерно кътче от съвременна Европа

Снимка: Лора Лукова

От векове Виена е позната като едно от най-големите културни средища на Европа, дала подслон и препитание на велики имена като Моцарт, Бетовен, Йохан Щраус баща и син, както и на първия психоаналитик в света - Зигмунт Фройд.

Днес този прекрасен град не само, че не е изгубил очарованието си, но е и един от най-проспериращите. За десета поредна година Виена оглавява класацията за най-добър град за живеене в света и освен това разполага с една от най-развитите и точни транспортни мрежи на Стария континент.

Виена си остава и една от най-предпочитаните дестинации за туристи от цялото земно кълбо, заради многобройните и разнообразни забележителности и атракции, които предлага.

Музеите близнаци

Едва ли има някъде другаде по света два напълно еднакви музея, които да се гледат един друг. Във Виена този феномен съществува. Става дума за Музеят за изящни изкуства и Природонаучния музей.

Първият е построен през 1891г., близо до двореца Хофбург, с цел там да се съхраняват богатите колекции, собственост на кралската фамилия.

 

Снимки: Лора Лукова

Мисъл на деня