цветно

Виена - едно модерно кътче от съвременна Европа

Снимка: Лора Лукова

От векове Виена е позната като едно от най-големите културни средища на Европа, дала подслон и препитание на велики имена като Моцарт, Бетовен, Йохан Щраус баща и син, както и на първия психоаналитик в света - Зигмунт Фройд.

Днес този прекрасен град не само, че не е изгубил очарованието си, но е и един от най-проспериращите. За десета поредна година Виена оглавява класацията за най-добър град за живеене в света и освен това разполага с една от най-развитите и точни транспортни мрежи на Стария континент.

Виена си остава и една от най-предпочитаните дестинации за туристи от цялото земно кълбо, заради многобройните и разнообразни забележителности и атракции, които предлага.

Салиерата на Франсис Първи

Днес огромната сграда на Музея за изящни изкуства съхранява картини от различни художници от всички епохи, съкровища и изключително ценни мебели и предмети. Сред тях е и Салиерата (от итал. "солница") на Франсис Първи, чиято кражба през 2003 г. принуждава музея да обяви възнаграждение от 70 000 евро за намерилия я.

За щастие Салиерата се връща обратно в музея след около 3 години, но по доста необичаен начин - открита е в оловна кутия в горичката до градчето Цветл, недалеч от Виена.

 

Снимки: Лора Лукова

Мисъл на деня