цветно

Заседнал начин на живот – как ни вреди и как да се погрижим за себе си

Снимка: DarkWorkX / Pixabay.com

Ако прекарваш голяма част от денят си в седнало положение, не ставаш от бюрото и чувстваш напрежение и прегърбване в кръста в края на работния ден – тази статия е за теб!

А и сега тази тема е още по-болезнена и належаща за всички нас - предвид обстановката по света в момента. Много хора са принудени за стоят и работят, затворени вкъщи през по-голямата част на деня, нямат възможност за достатъчно движение и започват да усещат негативните последици от това.

Може да не ти се вярва, но говоря и от личен опит – работя в сферата на фитнеса и здравословния начин на живот, но въпреки това ми се налага да прекарвам часове наред пред компютъра всеки ден, покрай работата си с клиенти и всичко останало…

Така че аз също се боря със застояването и тази статия не се изчерпва само с поглед над проблема, но ще споделя личен опит и знания за преодоляването му. В галерията ще намерите полезна информация и ценни съвети:

Как да се бориш с проблема?

За щастие, има начини да увеличиш физическата си активност и движението си за деня, без това непременно да отнема много време и усилия, за да го вместиш в програмата си.

• Ако ходиш на работа с кола – може да паркираш няколкостотин метра по-далеко и да извървиш разстоянието до входа, вместо да спреш директно пред него. След това ще го минеш повторно, за да стигнеш до автомобила си и да се прибереш.

• Ако работиш или живееш на по-високите етажи – стълбите трябва да са ти приятел! Избягвай асансьора и разкърши бедра по стъпалата… В началото може да е трудно и да те мързи. Но това, като всичко друго, става по-лесно за изпълнение с времето и практиката.

• За хората, работещи в офис, не е необичайно да комуникират по имейл или по телефона, за да уточнят нещо, въпреки, че се намират в една и съща сграда. Е – следващият път можеш да станеш от бюрото и да идеш на крак до колегата, за да обсъдите нещата.

Снимка: Free-Photos / Pixabay.com

Мисъл на деня