цветно

Заседнал начин на живот – как ни вреди и как да се погрижим за себе си

Снимка: DarkWorkX / Pixabay.com

Ако прекарваш голяма част от денят си в седнало положение, не ставаш от бюрото и чувстваш напрежение и прегърбване в кръста в края на работния ден – тази статия е за теб!

А и сега тази тема е още по-болезнена и належаща за всички нас - предвид обстановката по света в момента. Много хора са принудени за стоят и работят, затворени вкъщи през по-голямата част на деня, нямат възможност за достатъчно движение и започват да усещат негативните последици от това.

Може да не ти се вярва, но говоря и от личен опит – работя в сферата на фитнеса и здравословния начин на живот, но въпреки това ми се налага да прекарвам часове наред пред компютъра всеки ден, покрай работата си с клиенти и всичко останало…

Така че аз също се боря със застояването и тази статия не се изчерпва само с поглед над проблема, но ще споделя личен опит и знания за преодоляването му. В галерията ще намерите полезна информация и ценни съвети:

За да поддържаш правилна стойка, се увери че:

• Седиш с изправен кръст, без да се прегърбваш и с отпуснати надолу и назад рамене;

• Центърът на тежестта е равномерно разпределен между двете бедра и не се кривиш настрани, натоварвайки прекомерно само едното от тях;

• Ако стъпваш директно на земята – колената да са под ъгъл приблизително 90 градуса;

• Избягваш кръстосването и повдигането на краката един върху друг;

• Имаш упора на лактите, равна на височината на работния плот на бюрото;

• Мониторът е на нивото на линията на очите, а не под или над нея;

Снимка: Pexels / Pixabay.com

Мисъл на деня