цветно

Заседнал начин на живот – как ни вреди и как да се погрижим за себе си

Снимка: DarkWorkX / Pixabay.com

Ако прекарваш голяма част от денят си в седнало положение, не ставаш от бюрото и чувстваш напрежение и прегърбване в кръста в края на работния ден – тази статия е за теб!

А и сега тази тема е още по-болезнена и належаща за всички нас - предвид обстановката по света в момента. Много хора са принудени за стоят и работят, затворени вкъщи през по-голямата част на деня, нямат възможност за достатъчно движение и започват да усещат негативните последици от това.

Може да не ти се вярва, но говоря и от личен опит – работя в сферата на фитнеса и здравословния начин на живот, но въпреки това ми се налага да прекарвам часове наред пред компютъра всеки ден, покрай работата си с клиенти и всичко останало…

Така че аз също се боря със застояването и тази статия не се изчерпва само с поглед над проблема, но ще споделя личен опит и знания за преодоляването му. В галерията ще намерите полезна информация и ценни съвети:

Още полезни идеи

Удобният ергономичен стол и по-възможност – подвижно бюро за седнало/изправено положение на работа, ще решат повечето от тези проблеми, но не всеки има възможност или средата за подобно оборудване, така че ще разгледаме и по-леснодостъпни и бюджетни варианти:

• Анатомична облегалка за кръста, която се закрепва с помощта на ластици към облегалката на всеки стол. Цената на подобно приспособление е не повече от 5-10 лв, а ефектът е осезаем веднага. Помага ти да стоиш изправен, а не изгърбен на стола и значително понижава стреса върху гръбнака и мускулите на гърба.

• Повдигаща подложка за крака също е евтино приспособление, от порядъкът на 20-30 лв., което наподобява стъпало и се слага под бюрото, за да стъпим на него и да държи краката ни малко по-високо от земята. Така сгъвката на коляното не опира постоянно в стола, а това подобрява кръвообращението в краката и предпазва от изтръпване, разширени вени и други съпътстващи проблеми на лошото кръвообращение.

• Поставка/рамо за монитор, с които да се повдигне на нивото на очите. Тук отново можеш да заложиш на готово решение, като повдигащо рамо или стойка за монитор, които като цена варират от 20 до 50-100 лв. Но можеш и да си спретнеш самоделно такова, безплатно, като просто повдигнеш монитора на 2-3 дебели книги или кутии, за да се изравни горният му ръб с линията на очите ти. Това ще облекчи натоварването във врата и рамената, предизвикани от постоянното гледане нагоре или надолу към монитора.

Снимка: StockSnap / Pixabay.com

Мисъл на деня