дизайн

Две очаквани изненади

HighViewArt

 

Героите в днешния бърз разказ са видимо от различни категории, с изявена  индивидуалност,  но определено споделящи една и съща философия – ден без усмивка е загубен ден.

На прага на дългоочакваното лято, идеята за свеж полъх в каската, провокира рязко подобряване на настроението. А какво ще кажете, ако количеството му зависи изцяло от вас? Как да го постигнем? Кой е начинът? Нашите приятели от Honda имат не едно, а цели две предложения – Honda Forza 750 и Honda CB500X.  

Honda Forza 750

Със сигурност погледите и вниманието ни са привлечени от Honda Forza 750. Общоприето е разделението в категорията “скутери“ на т.нар. „сешоари“ до 49 куб., скутери в диапазон 50 – 250 куб., за които трябва допълнителна категория над B и пословичните „макси“ скутери – над 250 до 350-500 кубика. Къде попада героят от нашия разказ? Очевидно в нова категория, провокирана от самия него, а именно „мега“ скутер.

Ако техническите характеристики – 745 кубика, 58.6 к.с., 43.1 кВт с въртящ момент 69Нм за вас са само цифри и не ви говорят нищо, не се притеснявайте. Honda 750 ще затвърди титлата „Forza“(в превод от италиански „мощност“) още в първите метри от раздаването на газта. Басовият рев на генерацията, напоителната тяга и самият факт, че сте на скутер, а километражът на дигиталното табло не може да насмогне, предизвикват незабавна, неконтролирана еуфория. Бързото редене на предавките от автоматичната скоростна кутия с двоен съединител, допълнително катализира спортното чувство във вече описаната картина. Буквално – рев, тласък, предавка след предавка и истеричен смях в каската! Всичко това в режим „SPORT”. Стана ли ясно? Реторичен въпрос.

Ако случайно адреналинът е в повече и за това Forza има решение. Трите режима RAIN, STANDARD и SPORT позволяват регулиране на силовия агрегат в зависимост от настроението на водача, както и на пътните условия.

Визия и практичност – лед фаровете подчертават агресивната стойка на мотора и не само – осигуряват добра видимост при нощно каране. Също така ви правят силно забележим в огледалата на останалите участници в движението, което никак не е за подценяване. Сигурността е на първо място!

След бурята Forza 750 е време да намалим оборотите и да се насладим на събрания, изключително лек и приятен за каране Honda CB500X. Провокация за тялото и очакванията е след Forza 750 да възседнеш CB500X. Въпреки очевадните различия в двата мотора, се оказва, че CB500X също има своите предимства. 471 кубика, 48 к.с., 35кВт с максимален въртящ момент от 43 Нм, но с една много ключова характеристика – тегло от 197 кг и то добре разпределено. Изправена стойка, широки ръкохватки, изключителна лекота в смяната на предавките в комбинация с приятелски настроен съединител – чувствата тук са хармония и увереност, че можете да си служите по най-правилния начин с мотора, независимо от терена, бил той: градски, извънградски и дори „off-road”. Достатъчно мощен, изключително икономичен, бърз в завоите и конкурентен в градския трафик. Honda CB500X печели симпатии. Бихме могли да го наречем логичен в своята категория. Тук усмивката е в следствие на баланса!

Автор: Илия Коларски

Мисъл на деня