Как да празнуваме Коледа устойчиво

  • Сподели:
Как да празнуваме Коледа устойчиво

Коледните празници са времето, в което искаме да обгърнем в тържествена атмосфера и да зарадваме близки и приятели с нещо хубаво. В тази връзка от WWF предлагат няколко съвета как да изкараме едни незабравими празнични дни без да вредим на природата.

Всъщност, няма нищо по-лесно от това! Вижте повече в галерията:

Как да празнуваме Коледа устойчиво

Намалете своите хранителни отпадъци. Производството на храна е най-голямата причина за обезлесяването на тропическите гори. Опитайте се да намалите своите отпадъци и да прецените колко храна наистина ви е нужна. Изразходвайте, доколкото е възможно, остатъците.

Ако все пак останат вкусотии за дояждане, приберете ги в кутии за многократна употреба, вместо да увивате всичко с фолио. Много по-природосъобразен вариант е.

Това може да бъде и добър повод да започнете свой собствен компост.

Осведомете се откъде идва вашата храна. Местно производство ли е, как е добита, как е транспортирана? Храната, която консумираме, не бива да вреди на планетата, но често се случва точно това. Трябва да знаем откъде идва, за да бъдем сигурни, че е приготвена и стига до нас по щадящ природата начин.

Снимка: Sabrina_Ripke_Fotografie / Pixabay.com

Как да празнуваме Коледа устойчиво

Не бива да забравяме, че празничният сезон е много подходящ да бъдем обградени от семейството и приятелите. Разнообразете празничните срещи с нещо различно от време, прекарано около трапезата.

Излезте на разходка в парка или планината. Зимата е чудесен момент да наблюдавате различни видове зимуващи птички като синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други.

Желаем ви топли и вълшебни празнични дни!

Снимка: Free-Photos / Pixabay.com

Как да празнуваме Коледа устойчиво

Избирайте играчки без батерии. Обикновено след като се изхабят, няма как да се отървете от батериите и често те завършват заравяни в земята. А по този начин може да има изтичане на химикали, които да замърсят околната среда.

Подарете преживяване. Заменете купуването на материални подаръци с преживяване за вашите любими хора. Превърнете тази Коледа в незабравим празник, като прекарвате повече време заедно с тях.

Или им направете подарък с кауза – така ще дарите щастие на повече от един човек, а и ще допринесете за нечия благородна мисия. Нашите предложения можете да видите тук, но има и редица други възможности, на които можете да се спрете.

Носете със себе си торби за многократна употреба. Повечето от нас знаят какво е да изкараш няколко часа в магазините за коледни играчки и декорации.

Нека се опитаме да направим празника по-устойчив и използваме еко-торби вместо найлонови.

Снимка: yvettefang0604 / Pixabay.com

Как да празнуваме Коледа устойчиво

Опаковайте, но не изхвърляйте. Купувайте FSC сертифицирана опаковъчна хартия, която може да рециклирате след като сте я използвали. Или използвайте каквото имате налично около вас вкъщи като вестник, хартиени торби или шал.

Панделките и тиксото не могат да бъдат рециклирани, затова се уверете, че сте ги премахнали преди да рециклирате FSC хартията. А защо да не опитате без тиксо? Намерете находчив начин да опаковате подаръци, за да намалите употребата на лепенки.

Помислете за светлините. Използвайте LED лампички за коледното дръвче. Те използват по-малко енергия и изглеждат също толкова добре. Не забравяйте да ги изключвате вечер: по-безопасно е и по-щадящо Земята.

Не забравяйте дръвчето. Купуването на изкуствени дръвчета допринася за пластмасовите отпадъци, докато истинската коледна елхичка е много по-природосъобразна.

Уверете се, че купувате такава с FSC сертификат, което значи, че идва от отговорно стопанство. Вижте как може да засадите вашето дръвче след празничния сезон.

Изплетете свои украшения за елхата. Да си направите сами декорации за Коледа е не само природосъобразно, но и е забавление, в което може да участва цялото семейство. Може да използвате всякакви естествени материали: дърво, вълна, плат, конци или дори клончета от други растения.

Снимка: _Alicja_ / Pixabay.com