еко

Планинско езеро в двора

Въпреки че изпращаме лятото, топлите дни, морето и басейните са все още в мислите ми. Те обаче се помрачиха от няколко въпроса, които ще споделя с вас. Първо искам да ви попитам дали сте се замисляли колко много химикали се изливат в един стандартен басейн? Виждали ли сте етикетите им и предупрежденията върху тях?

Въпреки това има алтернатива и вече нямам търпение да дойде следващото лято. Чакам с нетърпение и да получа възможност да се гмурна в чистите води на така наречените еко-басейни (все още липсващи в България). По определение това са басейни, при които за дезинфекцията на водата не се използват никакви химикали, а пречистването се осъществява благодарение на преминаването на водата през биологични филтри и растения.

Както винаги, предимствата са не само за природата, но и за човека. В случая, при липсата на хлор се избягват зачервените очи, изсъхналата кожа, изтощената коса и избелелите бански костюми. При децата намалява рискът от проблеми с белите дробове, а при плувците - от астма.

Благодарение на безвредността си, от 80-те години насам този тип естествени басейни се разпространяват все повече. Дори съвсем скоро, през лятото на 2011 г. в Англия е построен и първият вътрешен, пречистващ се по естествен начин басейн, а през 2012 в Антверпен - първият плаващ еко-басейн с дължина 120 метра.

На мен, дори на външен вид, повече ми харесват еко-басейните, тъй като при тях освен зоната за плуване, има и зона за регенерация. В нея освен чакъл, пясък или друг пречистващ материал, на повърхността се намират и растения със същата функция. Крайният резултат е басейн с чиста вода, интересен дизайн, заобиколен от красива растителност и намиращ се в пълна хармония с пейзажа.

Тъй като не искам да ви занимавам с техническата част, ще ви кажа само, че водата се пречиства изцяло от растенията и специални микроорганизми и то доста ефективно и с дълготраен ефект. По тази причина избраната растителност варира според региона и климата, при които се строи даденият басейн.

Относно екологичните характеристики, освен елиминирането на вредното влияние на химикалите, се спестява и енергия чрез използвнето на гравитационните сили за голяма част от процесите. А за любителите на близкия контакт с природата би било интересно да разберат, че в регенерационната зона често се заселват гущери, жабчета, охлюви и водни обитатели. Към този факт ще добавя, че водата дори става годна за пиене, както и собствениците на такива компании и на самите басейни често доказват чрез отпиване. Сами може да си представите колко естествени са в такъв случай тези басейни! Кристално чиста вода, точно както в планинско езеро, но с подходяща температура за плуване!

Изненадващо е, че обратно на очакванията, този път еко-вариантът е по-евтин от стандартния – както създаването му, така и поддръжката му. Откъм усилия, поддръжката също не изисква толкова внимание – само да чистите нападали листа и да се грижите за растенията, така както бихте се грижили за тях дори да не бяха част от басейна.

Много интересен факт е, че водата в тези „зелени” басейни се усеща по-топла от водата, пречиствана с химикали. За това, ако 23 градуса в обикновен басейн са ви малко, то тук може да ги чувствате по-топли. Въпреки това, ако сте от по-толплолюбивите, както аз, винаги може да си затопляте басейна до желаната от вас температура.

А за любителите на зимните спортове, забавлението не свършва с края на лятото. В зависимост от дизайна, повърхността на еко-басейните може да се използва като пързалка за каране на зимни кънки! Без съмнение, обаче, гледката и през четирите сезона си заслужава – от лятното райско кътче до зимната приказка, всеки намира нещо за себе си в синхрон с природата!

Обществен басейн в Германия, който първоначално е бил стандартен, хлориран, а впоследствие е превърнат в еко-басейн. Снимка: www.gartenart.co.uk

Мисъл на деня