гурме

Канелата - видове, предимства, недостатъци

Снимка: Daria-Yakovleva / Pixabay.com

Една от най-широкоразпространените и добре познати подправки в кухнята е канелата. Леко пикантният и вкус я прави подходяща за овкусяване както на десерти, така и на редица други ястия.

Може би вече знаеш, че освен вкусовите, в народната медицина й се приписват и някои лечебни качества – според някои тя помага за регулирането на кръвната захар, а за други – може да предотврати развитие на Алцхаймер.

Но нещата не са толкова прости, канелата наистина има някои полезни свойства, но в определени случаи може и да навреди, ако не се внимава с количеството. В тази статия ще разгледаме нещата малко по-подробно, за да придобием по-ясна представа за тази подправка и какво можем реално да очакваме от нея.

Виж повече за различните видове канела, приложението й, ползите и рисковете от приема й в галерията:

Касия

Това е по-евтиният и по-широко разпространен вид от двата и по етикет често се води просто "Канела", затова може би името "Касия" не ти звучи познато. Има силен, натрапчив, леко горчив вкус. Всъщност, това може би е именно вкусът на канела, за който се сещаш, когато става въпрос за нея.

Тя е подходяща за подправка и овкусяване на печени сладкиши и други тестени изделия. На места е позната и като сайгонска или коринте канела. Но и двете названия се отнасят до "Касия". И въпреки широкото й разпространение, много хора не намират тази подправка за "истинска" канела.

Снимки: Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня