гурме

Канелата - видове, предимства, недостатъци

Снимка: Daria-Yakovleva / Pixabay.com

Една от най-широкоразпространените и добре познати подправки в кухнята е канелата. Леко пикантният и вкус я прави подходяща за овкусяване както на десерти, така и на редица други ястия.

Може би вече знаеш, че освен вкусовите, в народната медицина й се приписват и някои лечебни качества – според някои тя помага за регулирането на кръвната захар, а за други – може да предотврати развитие на Алцхаймер.

Но нещата не са толкова прости, канелата наистина има някои полезни свойства, но в определени случаи може и да навреди, ако не се внимава с количеството. В тази статия ще разгледаме нещата малко по-подробно, за да придобием по-ясна представа за тази подправка и какво можем реално да очакваме от нея.

Виж повече за различните видове канела, приложението й, ползите и рисковете от приема й в галерията:

Здравословни свойства на канелата

Канелата съдържа много вещества и съединения в състава си – полифеноли, антиоксиданти, както и някои уникални за нея химикали като цинемалдехид и канелена киселина, на които се преписват различни потенциални ползи за здравето.

Според някои изследвания канелата помага за регулиране нивата на кръвна захар при пациенти с диабет тип 2, като повишава приема на глюкоза, подобрява инсулиновия отговор в мастните и мускулните тъкани и подобрява синтеза на гликоген.

Тези ефекти се приписват конкретно на цинемалдехида в канелата (това съединение се среща във всичките й видове).

Въпреки тези твърдения обаче, трябва да уточним, че все пак това е просто подправка… Тя не замества лекарствата и другите лечебни методи, а по-скоро може да послужи като средство за допълнително облекчение.

Канелата съдържа и антиоксиданти. Това са вещества, които защитават клетките в тялото от свободни радикали, които иначе биха ги увредели. Освен това на цинемалдехида се приписват и антибактериални свойства, което може да забави развитието на ракови клетки.

Снимки: Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня