гурме

Канелата - видове, предимства, недостатъци

Снимка: Daria-Yakovleva / Pixabay.com

Една от най-широкоразпространените и добре познати подправки в кухнята е канелата. Леко пикантният и вкус я прави подходяща за овкусяване както на десерти, така и на редица други ястия.

Може би вече знаеш, че освен вкусовите, в народната медицина й се приписват и някои лечебни качества – според някои тя помага за регулирането на кръвната захар, а за други – може да предотврати развитие на Алцхаймер.

Но нещата не са толкова прости, канелата наистина има някои полезни свойства, но в определени случаи може и да навреди, ако не се внимава с количеството. В тази статия ще разгледаме нещата малко по-подробно, за да придобием по-ясна представа за тази подправка и какво можем реално да очакваме от нея.

Виж повече за различните видове канела, приложението й, ползите и рисковете от приема й в галерията:

Недостатъци и рискове от приема на канела

С приема на канела трябва да внимават и хората с ниска кръвна захар, защото все пак казахме, че според някои изследвания тя има свойството да я понижава и както това е предимства при завишена кръвна захар, може да стане и недостък при понижена такава, като я свали прекалено надолу и предизвиква хипогликемия.

Както виждаш, тази подправка има доста полезни свойства, но си има и един съществен недостатък – кумаринът.

Кумарин се нарина химическото съединение, съдържащо се в няколко растения, сред които и някои видове на канелата. В големи дози на вътрешен прием, това съединение може да увреди черния дроб, както и да предизвика левкимия.

Казвам вътрешен прием, защото, макар вече да е забранен за подобна употреба, в миналото кумаринът се е използвал като ароматизант в цигари и хранителни продукти. В днешно време може да се използва само за външна употреба – като съставка в някои парфюми например (защото ароматът му наподобява този на ванилията).

В някои държави дори има зададен препоръчителен максимален дневен прием на кумарин, който се измерва в милиграми на килограм тегло. В Германия например, този прием е 0.1 мг/кг тегло. Т.е. ако човек тежи 80 килограма, не трябва да надвишава 8 мг прием за деня.

За сравнение – в една чаена лъжичка канела (около 2,5 грама) се съдържат между 7 и 18 мг кумарин. Това не е проблем за единичен прием, но ако е ежедневно – може да възникнат усложнения.

С други думи – за някои хора дори 1 лъжичка канела дневно може да предизвика нежелани реакции, особено ако те вече страдат от проблеми с черния дроб

Родителите също трябва да я държат извън обсега на малки деца. Защото от интерес към субстанцията те лесно могат да поемат прекалено голямо количество от нея, а заради лекото им тегло, при тях прекаляването с кумаринът е още по-лесно.

Снимки: Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня