гурме

Канелата - видове, предимства, недостатъци

Снимка: Daria-Yakovleva / Pixabay.com

Една от най-широкоразпространените и добре познати подправки в кухнята е канелата. Леко пикантният и вкус я прави подходяща за овкусяване както на десерти, така и на редица други ястия.

Може би вече знаеш, че освен вкусовите, в народната медицина й се приписват и някои лечебни качества – според някои тя помага за регулирането на кръвната захар, а за други – може да предотврати развитие на Алцхаймер.

Но нещата не са толкова прости, канелата наистина има някои полезни свойства, но в определени случаи може и да навреди, ако не се внимава с количеството. В тази статия ще разгледаме нещата малко по-подробно, за да придобием по-ясна представа за тази подправка и какво можем реално да очакваме от нея.

Виж повече за различните видове канела, приложението й, ползите и рисковете от приема й в галерията:

Алергия към канела

Макар да е полезен при умерен прием – цинемалдехида, за който говорихме в частта с полезните свойства на канелата, в големи количества всъщност може да отключи лека алергична реакция при някои хора. Тя включва:

• Подуване на венците и езика
• Усещане за парене и сърбеж
• Бели петна в устата

Симптомите не са опасни, но предизвикват дискомфорт. Освен това не всеки е алергичен към цинемалдехида и канелата като цяло. Ако имаш подобна алергия – най-вероятно вече знаеш за нея. Ако до сега си хапвал канела като подправка без проблеми – няма за какво да се притесняваш.

Снимки: Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня