гурме

Канелата - видове, предимства, недостатъци

Снимка: Daria-Yakovleva / Pixabay.com

Една от най-широкоразпространените и добре познати подправки в кухнята е канелата. Леко пикантният и вкус я прави подходяща за овкусяване както на десерти, така и на редица други ястия.

Може би вече знаеш, че освен вкусовите, в народната медицина й се приписват и някои лечебни качества – според някои тя помага за регулирането на кръвната захар, а за други – може да предотврати развитие на Алцхаймер.

Но нещата не са толкова прости, канелата наистина има някои полезни свойства, но в определени случаи може и да навреди, ако не се внимава с количеството. В тази статия ще разгледаме нещата малко по-подробно, за да придобием по-ясна представа за тази подправка и какво можем реално да очакваме от нея.

Виж повече за различните видове канела, приложението й, ползите и рисковете от приема й в галерията:

В заключение… Трябва ли да се притесняваш от приема на канела?

Не бих казал. Освен ако не прекаляваш с нея (което честно казано е рядко срещано), имаш проблеми с черния дроб или ниска кръвна захар. А дори и в тези състояния умереният й прием, особено ако е цейлонска, не би трябвало да е проблем.

Канелата е приятна подправка с богат набор полезни свойства и кулинарни приложения, но като всяка друга храна и тя трябва да се приема с мярка. А и не трябва да разчитаме само на нея, за да се лекуваме от каквото и да било, защото няма изследвания, които да доказват, че сама по себе си тя е достатъчно ефективна, за да действа като лекарство.

Използвана от време на време, в малки количества, за обогатяване вкуса на различни ястия, тя е общо взето безвредна и не трябва да ни притеснява.

Снимки: Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня