гурме

Пълноценното меню: баланс между въглехидрати, мазнини и протеини

Снимка: Cattalin / Pixabay.com

При избора на хранителен режим много хора избягват определен макронутриент (протеин, въглехидрат и мазнини) или пък залагат изцяло на друг… но нужно ли е изобщо това? В общия случай – не.

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци и за да изградиш възможно най-добрия за теб хранителен режим трябва да си наясно какво прави всеки от тях.
В тази статия ще се запознаеш с макронутриентите, ще научиш как ги използва тялото и какво да очакваш от всеки от тях.

Белтъчини (протеин):

Що се отнася до протеина, изглежда, че почти всички мнения са на една вълна. Белтъчините са единственият макроелемент, на който никой не може да се насити.
Протеинът се използва от тялото за изграждане и реконструкция на увредени мускули, кости, косми, кожа и други тъкани.

Състои от по-малки молекули, наречени аминокиселини, и условно се разделя на два вида - пълноценен или непълен протеин, въз основа на количеството аминокиселини, които съдържа.

Пълноценният протеин съдържа деветте основни аминокиселини (включително BCAA), които тялото ни не може да изгради самостоятелно и които трябва да си набавяме чрез храната, а непълният протеин – само част от тях.

Обикновено непълноценни източници на протеин са бобовите и други растителни храни, които се използват като заместители на животинските продукти. Но дори и в този случай – тялото може да си набави пълния набор от есенциални аминокиселини, като комбинира различни видове протеинова храна.

Снимка: RitaE / Pixabay.com

Мисъл на деня