Полезни факти за екзотичните чайове ройбос, каркаде и мате

  • Сподели:
Полезни факти за екзотичните чайове ройбос, каркаде и мате

Каква е тайната на популярността на екзотичните чайове мате, каркаде и ройбос, наистина ли в тях има нещо по-особено, каква е ползата и вредата от тях?

Родината на чая мате е Южна Америка. Той е любим на местните индианци, те го ценят заради отличните му тонизиращи качества. Чаят съдържа матеин - аналог на кофеина, но с по-продължително действие.

Има доста противоречиви мнения относно това доколко полезен е чаят мате и има ли противопоказания. Лечебното му въздействие се приписва на микроелементите, органичните киселини, комплекса витамини - в това число и от групата В, танина, както и други вещества, които той съдържа.

Твърди се, че чаят мате не предизвиква привикване, той повишава имунитета, снижава нивото на холестерола, подобрява храносмилането, работата на бъбреците и черния дроб, умствената дейност, повишава потенцията и спомага за изработването на хормона на младостта - мелатонин.

Едновременно с това теофилинът, който се съдържа в листата на чая, оказва спазмолитично дейстие, разширява съдовете, а теоброминът успокоява и се бори с безсънието и депресиите.

От друга страна има данни, че определени вещества в чая мате стимулират развитието на новообразувания, особено в пикочния мехур и хранопровода. Странно е и съчетанието на диаметрално противоположни свойства в тази напитка - хем стимулиращо, хем успокояващо

Специалистите предупреждават, че чаят мате не се препоръчва за хора с повишена киселинност на стомаха, заболявания на бъбреците, за хипертоници, бременни и кърмещи майки, както и за деца.

Родината на храста ройбос от семейство бобови е Африка. Там той е национална напитка. Чаят ройбос се нарича още чай на бушмените. Той не съдържа кофеин и танин и затова, за разлика от чая мате, може да се приема от бременни и деца.

Чаят ройбос съдържа витамините А, С, Е, РР, както и желязо, калий, калций, магнезий, флуор, мед, цинк, манган и натрий. Има данни, че този чай съдържа натурален тетрациклин, което го прави прекрасно бактерицидно средство в условията на горещия африкански климат.

Доколко обаче си заслужава той да се употребява като постоянна напитка в европейския регион при умерен климат и дали не е по-добре приемът му да се ограничи с лечебни курсове в периоди на обостряне на простудните заболявания?

Екстрактите от чай ройбос се използват и за козметични цели в грижите за кожата и косата. Има и научни разработки за приложението му в лечебни препарати против диабет, хепатит и рак.

Кардаде е чай от растението хибискус, което се отглежда в Египет. Пиели са го още в древността египетските фараони.

Чаят каркаде има червен цвят и приятен кисел вкус, който няма нищо общо с вкуса на зеления и на черния чай. Той съдържа много антоциани и кверцетин - вещества, които укрепват съдовете, премахват отоците и успокояват алергичните реакции.

Чаят не съдържа кофеин и затова при него не са описани противопоказания.

Автор: Антоанета Ненова / Krasotata.net

Полезни факти за екзотичните чайове ройбос, каркаде и мате

Чаят ройбос съдържа витамините А, С, Е, РР, както и желязо, калий, калций, магнезий, флуор, мед, цинк, манган и натрий. Снимка: offbeatandinspired.com

Полезни факти за екзотичните чайове ройбос, каркаде и мате

Чаят каркаде има червен цвят и приятен кисел вкус, който няма нищо общо с вкуса на зеления и на черния чай. Снимка: en.wikipedia.org

Полезни факти за екзотичните чайове ройбос, каркаде и мате

Снимка: pixmule.com