гурме

Високомазнинен хранителен режим – за кого е подходящ?

Снимка: StockSnap / Pixabay.com

Според мен, най-добрият начин на хранене с добре балансиран откъм калории и макронутриенти хранителен режим, включва съществено количество въглехидрати и белтъчини, както и малко полезни мазнини в допълнение.

Но това не е единственият начин на здравословно хранене, има и други варианти. Много популярен сред тях е високомазнинният и нисковъглехидратен режим, в който мазнините играят по-голяма роля като източник на енергия и могат да изравнят, дори да надминат, по количеството въглехидратите.

Кетогенната диета е именно такъв режим на хранене, но сега няма да се съсредоточаваме само върху нея. Тя е доста краен представител на високомазнините режими, а и вече съм й посветил собствена статия.

Виж какво представлява високомазнинното хранене, какви са предимствата и недостатъците му, в кои случаи не е препоръчително и в кои може да ти помогне да поддържаш здравословно тегло:

Какво представлява високомазнинното хранене

Когато говоря за "високомазнинно хранене" в тази статия имам предвид режими, в които 35% и повече от дневния калориен прием идва от мазнини.

За сравнение – в класическия начин на хранене, за който говорих в началото – процентът мазнини в режима е между 15-30%, в зависимост от преследваната цел, а в кетогенната диета мазнините могат да достигнат 50-60% от дневния калориен прием.

И тъй като калориите и белтъчините трябва да останат същите, увеличаването на мазнините в храната неизбежно води до намаляване на въглехидратите. Затова високомазнинните режими влизат и в графата "нисковъглехидратни диети".

Снимки: StockSnap / Pixabay.com

Мисъл на деня