изкуство

Карикатури, довели до печал

Сатира или трагедия? Карикатури, довели до смъртта на 12 души в редакцията на френското сатирично списание "Шарли Ебдо" на фона на затихващия скандал по повод на искането за забрана на филма "Интервюто" от страна на Северна Корея. Колко тънка е границата между изкуството и пошлостта?

"Карикатура" произхожда от италианското "caricare" или преувеличавам. Това е жанр в изкуството, осмиващ определени черти от характера на човек или предмет, използвайки различни способи. Добрите карикатуристи успяват да претворят образа, увеличавайки неговите негативни черти, запазвайки същевременно същността му.

Исторически данни сочат, че жанрът възниква още през ХVІ век, като естествено продължение на гротеската. Хумористични рисунки, осмиващи наболели проблеми, исторически и политически събития постепенно стават част от страниците на ежедневниците във Франция и Великобритания през ХІХ век.

Днес забавните илюстрации закачливо гъделичкат чувството за хумор на известни личности и политици. Възниква въпросът защо тогава се стигна до насилие, завършило със смъртта на 12 души. Кому бе нужна тяхната кръв? До каква степен вярата оправдава насилието?

Не сме еднакви, макар всеки от нас да е част от масата на собственото си общество. Факт е, че глобализацията помага за мигновения трансфер на информация до всяка точка на света за части от секундата. Факт е, че различията на всяка една култура би следвало да се уважават.

Има ли табу в сатирата? Отговорът е кратък – НЕ! Сатирата сама по себе си е създадена, за да критикува, за да насочи вниманието на обществото към наболелите проблеми, за да разлюлее егото на самозабравилата се известна личност, увеличавайки десет пъти брадичката на пример.

Силата на карикатурата е в разобличаването на истината, която обществото иска да премълчи, в разголването на прикритата действителност, за която се шепти, в разбиването на клишето, в разкъсването на табуто.

Ето как днес изкуството отговори на насилието!

Снимки: Buzzfeed.com

By Lucille Clerc

Мисъл на деня